Nem jelenik meg többé a Fantomatika képregényhavilap

Megszűnik a Fantomatika erdélyi képregényhavilap, jelentette be honlapján a kiadó csapata. A döntés mögött gazdasági okok állnak.

„Sajnálattal jelentjük be, hogy a Fantomatika havilap megszűnik, több számot nem jelentetünk meg. Nagyon szerettük ezt a projektet, de minden lelkesedésünk, akaratunk nem elég a kiadáshoz, és sajnos nincs annyi olvasónk (vásárlónk), hogy fenn tudjuk tartani a vállalkozást. Úgy tűnik, hogy térségünkben nem övezi érdeklődés ezt a műfajt, és a digitális média korszakában a papírra nyomtatott lapok sem kelendőek” – írják.A Fantomatika képregényhavilap 2017. októberében indult és 5 lapszáma jelent meg. Havonta 700-800 darabot adtak el egy lapszámból, viszont ahhoz, hogy a kiadás fenntartható legyen, 1500-2000 eladott példányszámra lett volna szükség, tudtuk meg Sárosi Mátyás grafikustól, a lap egyik alapítójától. Mint mondta, a nyomda és a szállítás volt a legnagyobb költségtétel, ezt a hatodik, már elkezdett lapszámnál már nem tudták finanszírozni.

A címadó Fantomatika történetet a szerzők ígéretük szerint még 2018-ban befejezik és keresik a megoldást a közzétételre, például online formában. A többi elkezdett történet, a Hetedhét Ösvény és az Io fényei szöveg formájában elérhető. A megjelent lapszámokból a kiadóktól lehet még vásárolni, előfiztőiknek pedig visszaküldik a meg nem jelent lapok árát.

A Fantomatika kezdeményezői, Szabó Kriszta és Sárosi Mátyás, akikkel a lap indulásakor készült interjúnk itt olvasható, nem hagyják abba a képregénykészítést, közleményük szerint nemzetközi fórumokon, angol nyelven is megpróbálkoznak vele.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?