Elérni, hogy mások mondják el rólad, hogy jó vagy

Árulta el munkájának legfontosabb célját Pinczés-Pressing Ádám, az HBO Magyarország sajtófőnöke Kolozsváron, aki PR-ról, az HBO kommunikációjáról és a csatorna saját gyártású sorozatairól is beszélt.

A reklám az, amikor a cég saját magát dicséri, míg a PR (public relations, közkapcsolatok) eszközeivel azt lehet elérni, hogy mások tegyék ezt meg helyette, például újságírók, influencerek – tisztázta le a fogalmakat a szakember. Pinczés-Pressing Ádám az InterCom Zrt. filmforgalmazó cégnél kezdte el pályafutását – végigjárta a lépcsőfokokat, gyakornokból lett sajtófőnök –, és innen szegődött el az HBO Magyarországhoz.  

Mivel foglalkozik egy filmes PR-os?

Szerencsésebb filmekről kommunikálni, mint cégekről, mert az utóbbi sajtómegjelenései könnyen reklámoknak tűnnek, filmekről, színészekről, kulisszatitkokról pedig szívesen olvasnak az emberek, derült ki Pinczés-Pressing szavaiból.

Egyik fő feladata megismerkedni az újságírókkal, jó kapcsolatot ápolni velük, megtudni, hogy mire vágynak, és azt megpróbálni kiszolgálni különböző sajtóeseményekkel, interjúlehetőségekkel, exkluzív információkkal. A PR olyan, mint egy „hosszú távú kapcsolat”, húzott párhuzamot a szakember.

Az InterCom-nál egyebek mellett stúdiókkal kommunikált, közösségi médiát kezelt, úgynevezett junket-eket szervezett, azaz néhány magyar újságírót egy asztalhoz ültetett egy-egy külföldi színésszel, szinkronfelvételeket készített stb. Nevéhez fűződik a Megdönteni Hajnal Tímeát, a Fehér Isten és az Argo 2 magyar filmek PR-stratégiájának a kidolgozása, koordinálása. Ám nem volt mindig minden fenékig tejfel, a határidők betartása, az időhiány, a túlórázás és a munka-magánélet összeegyeztetése itt is felütötte a fejét.

Az HBO PR-szakembereként csak részben változtak a feladatai, legtöbb idejét a sajtókapcsolatokra, kommunikációra és szervezésre fordítja. „Sörözni minden újságíró szeret”, jelezte arra utalva, hogy a kötetlen beszélgetések, találkozók hasznosak a sajtókapcsolatok kiépítésében.

Az HBO Europe a spanyolországi, közép-európai, valamint az északi országok csatornáiból áll össze. Mindegyik ország közkapcsolati tevékenységéért egy-egy szakember felel, régiónként egy másik (például a közép-európai PR-főnök lengyelországi), a teljes európai PR-ért pedig egy harmadik. Az HBO az első külföldi médiacég volt Magyarországon, a kilencvenes évek elején indult a csatorna magyar változata. Az HBO számos prémium csatornát működtet, valamint az HBO Go on-demand platformot.  

Feladata a talent management is, ami azt jelenti, hogy a színészekkel, alkotókkal is folyamatosan tartja a kapcsolatot, tájékoztatja őket a PR-kampányokról, -stratégiákról, így könnyebben bevonódnak a tevékenységekbe, szívesen adnak interjúkat, vesznek részt különböző sajtóeseményeken, fotózásokon. Foglalkozik emellett a saját és vásárolt tartalmak stratégiájával, az HBO Go kommunikációjával, brandépítéssel. Szerinte elsősorban nem a nézettség számít, hanem a nézői és kritikai visszajelzések, fejtette ki.

Munkáiból kiemelte például a Terápia harmadik évadának díszbemutatóját, amit sikerült úgy pozicionálni, mint „az év filmes eseménye”, amelyen mindenki ott van, aki számít a magyar filmszakmában. Igazi csapatmunkaként élte meg, a helyszínen a piros szőnyeges bevonulásért és fotózásért felelt, percre pontosan minden ki volt találva, mesélte.

Beszélt a Szavazz Miklósi Jankára!, az Aranyélet című sorozat harmadik évadát felvezető választási videóról és honlapról is. A fiktív, de áthallásos kampányt a magyarországi országgyűlési választások előtt pár nappal, április 4-re időzítették, a videót egy kis ajándékcsomaggal (piros baseballsapka szlogennel, szappan, sampon, személyre szóló levél Miklósi Janka polgármesterjelölttől) juttatták el újságírókhóz, politikai szakértőkhöz, influencerekhez.

„Az volt a célunk, hogy a nagy politikai kampányban, amikor már mindenkinek tele van a hócipője a kampányelemekkel, jöjjön egy ilyen videó, amin egy jót röhögnek az emberek” – részletezte Pinczés-Pressing.

A magyarországi szakember a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karán működő Filmművészet, Fotóművészet és Média Intézet meghívására látogatott Kolozsvárra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?