Szakértő kíséretében nézhetjük meg a 100 éve elhunyt Hollósy Simon festményét

A nagybányai Művésztelep alapítójára, a 100 éve elhunyt Hollósy Simonra emlékezik a Maros Megyei Múzeum és a Marosvásárhelyi Örmény-Magyar Kulturális Egyesület a rendkívüli tárlatvezetéssel: Bordi Géza művészettörténész, tanár ismerteti a festőművész nemrég Marosvásárhelyre került műalkotását.

A Maros Megyei Múzeum 2017-ben vásárolta meg Az ablaknál című festményt. A múzeum közleménye szerint az egymás melletti és egymásra tevődő, majdnem monokróm okker és barna árnyalatok kifinomult hangulatot adnak a képnek. Bár műteremben készült, a festményt szabadtéri fényre jellemző frissesség jellemzi. Nem a téma teszi értékessé a festményt, hanem az a különös fény, amely behatol az ablakokon keresztül a helyiségbe, diszkréten megvilágítva az egymással beszélgető két alakot, felerősítve az érzelmeket. Az ábrázolási módból kitűnik, hogy a formális rajztechnika és a színhasználat alapos ismerete egy valódi, mélyen személyes képzőművészeti nyelvezet megteremtését eredményezte.A magyar-örmény származású máramarosszigeti Hollósy Simon művész és tanár volt. Legjelentősebb eredménye annak a nyári művészeti tábornak a megalapítása, amely 1896-ban kezdte el működését és igazi művészeti mozgalommá nőtte ki magát, később a művészettörténetben a nagybányai művésztelep néven maradt ismert. Hollósy azt vallotta, hogy a művészetet fel kell szabadítani a szabályok béklyója alól, közelebb kell vinni a természethez, mert csak így jöhet létre eredeti, hiteles művészet. Hollósy naturalista beütésű realista festészete 1896-tól új irányzattá vált, az általa meghonosított plein-air-t az egész művésztelep követte. A művész egyik, általa világosan kifejtett alapvető pedagógiai elve így hangzik: „nem a könyvekből, hanem a természetből ...".

Az ablaknál című festményét május 3-án, csütörtökön 17 órától Bordi Géza művészettörténész, tanár ismerteti a Kultúrpalota kistermében. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?