A ’68-as párizsi diáklázadásokat tematizálja a Francia Intézet filmszemléje

Kilenc romániai városba jut el április 24. és május 6. között a romániai Francia Intézet filmválogatása.

A szervezők közleménye szerint a Francia Film Romániai Fesztiválját ezentúl tavasszal rendezik meg, ebben az évben Arad, Brassó, Bukarest, Buzău, Kolozsvár, Konstanca, Iaşi, Sepsiszentgyörgy és Temesvár filmkedvelői láthatják az 1968-as tüntetések 50. évfordulója köré szervezett válogatást. A fesztivál kulcsszava a „változás”, ami a gondolatok, eszmék, perspektívák, illetve a társadalom változását is jelentheti.

Kolozsváron az első franciaországi női futballcsapat megalakulásáról szóló Commes des garcons című komédia nyitja a szemlét. A film ötödmagával versenyez a TV5Monde díjért, amit a közönség szavazatai alapján ítélnek oda, tétje a nyertes film romániai forgalmazójának anyagi támogatása. A versenybe első illetve második filmjüknél tartó rendezők alkotásai kerülhettek be.A Francia Intézet kolozsvári fiókja Philippe Gras Au coeur de Mai ’68 című fotókiállítását is vendégül látja, a Mai ’68, un etrange printemps című dokumentumfilm kíséretében a Focus Mai ’68 szekcióban.

A Panorama szekció a legfrissebb francia alkotásokat szemlézi, például elhozzák a szervezők Xavier Legrand 2017-es Láthatás (Jusqu'à la garde) című filmjét, amely a velencei filmfesztiválon Ezüst Oroszlánt nyert, a San Sebastian-i Filmfesztiválon pedig közönségdíjat, illetve Serge Bozon Madame Hyde című alkotását, amely egy zárkózott fizikatanárnő személyes és társadalmi metamorfózisáról szól, és amelyért Isabelle Huppert a Locarno-i Filmfesztivál legjobb női főszereplőnek járó díját kapta.

A fesztiválon 13 lejbe kerül egy mozjegy, 40 lejért pedig négy vetítésre érvényes bérletet lehet váltani.

Helyszínek:

Kolozsvár / Győzelem mozi, május 3. - 6.
Arad / Művész Mozi, május 4. - 6.
Brassó / Patria Mozi, május 3. - 6.
Bukarest / Elvire Popesco Mozi, április 24. – május 6.
Buzău / George Ciprian Színház, május 4.
Konstanca / Cityplex Tomis Mall, május 3. – 6.
Iași / Cinema Ateneu, május 2. - 5.
Sepsiszentgyörgy / Művész Mozi, május 3. - 6.
Temesvár / Nyugati Egyetem - Aula Magna - május 3. - 6.

Kapcsolódók

Kimaradt?