Két képzőművész, apa és lánya állított ki a csíkszeredai Megyeháza Galériában

Ábrahám Jakab és Imola Brassóban élő grafikusok alkotásaiból szemlézhetnek a csíkszeredaiak a Megyeháza Galéria csütörtök este megnyílt grafikai kiállításán.  

„Törékeny, finoman megrajzolt egyensúlyhelyzeteket látunk” Túros Eszter művészettörténész szerint a Hargita megyei, Lázárfalván születetett Ábrahám Jakab grafikus, formatervező, és lánya, a Brassóban született Ábrahám Imola Csíkszeredában megnyílt közös tárlatán. A Megyeháza Galériában csütörtök este zajló tárlatnyitón a művészettörténész úgy fogalmazott: Ábrahám Jakab és Ábrahám Imola, apa és lánya, mester és tanítvány, grafikusok, és azáltal, hogy közösen állítanak ki, felvonultatva jellegzetes témáikat és technikáikat, egyfajta összegzését adják eddigi grafikai munkásságuknak, és a csíkszeredai kiállításnak a környezetében munkáik szétválaszthatatlanok, „az oda-vissza hatások folyamatosan tetten érhetők”.Amint azt az érdeklődők – az egyébként cím nélküli tárlat – megközelítéséhez segítségül kapták: az egymásra figyelő, egymást érző, „egymástól újra és újra tanuló” alkotók összhangjából „rajzolódnak ki saját köreink, rögzíthetők a szellem mozgásai”.  Ezekben a mozgásokban pedig teret kap a játék és a véletlenszerűség is, és itt történnek a csodák is – fogalmazott Túros Eszter.

Ábrahám Jakab a kolozsvári Képzőművészeti Főiskolán végzett 1976-ban. Mesterei Feszt László, Nica Ioachim, Serban Constantin voltak. Brassóban telepedett le, kiállításokon szerepelt Bukarest és az erdélyi városok mellett Budapesten, valamint Olaszországban, Németországban, Franciaországban is. Lánya, Ábrahám Imola Brassóban született 1978-ban, 1996-ban végzett a sepsiszentgyörgyi Képzőművészeti Középiskolában, 2002-ben pedig a kolozsvári Művészeti és Formatervezési Egyetemen.

Mivel a galéria a megyei önkormányzat székhelyén található, a tárlat folyamatosan látogatható, a nap bármely órájában – tehát éjszaka is –, mindössze a kapusnál kell jelentkeznünk ehhez – tudtuk meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?