Erdélyi és belize-i népzenei hagyományokat ötvöző jazzkoncert lesz Kolozsváron

Lucian Ban, román származású New York-i zongorista Blacksalt című duettjével, Abraham Burton amerikai tenorszaxofonossal vendégszerepel a kolozsvári színházban.

A színház közleménye szerint a május 29-én, kedden este fél 9-től a Stúdióban kezdődő jazzkoncertre már vásárolhatók jegyek a színház jegypénztárában, valamint online.A zenészpáros a jazz-et és az improvizációt erdélyi és belize-i hagyományos népzenei hatásokkal ötvözi, eredeti koncepcióban és hangzásban. A két zenész 2006 óta játszik együtt, azóta több száz koncertet adtak az Atlanti-óceán mindkét partján, kettesben valamint az All Stars ELEVATION kvartett tagjaiként.

Két közös albumuk is megjelent a New York-i Sunnyside Records lemezkiadónál. A 2016-ban megjelent Songs from Afar című lemezükön vendégművészként Gavril Ţărmure, erdélyi népdalénekes is szerepelt.

A zongorista Lucian Ban a legismertebb román jazz-zenészek egyike. Hírnevét New York-i színpadokon alapozta meg, zongorajátékának egyéni hangzásával, valamint számos kiváló zenei projekt és lemezfelvétel megvalósításával. A kolozsvári származású zongorista, zeneszerző és hangszerelő jelenleg New Yorkban él és több zenekart is vezet (Tuba Project, Elevation, Sam Newsome & Lucian Ban). Nyolc saját albumot adott ki amerikai és európai kiadóknál, 2013-ban pedig bemutatkozott Keith Jarrett és Jan Garbarek kiadójánál, az ECM Recordsnál is Transylvanian Concert című lemezével, amely meghozta számára a nemzetközi elismerést.

Kapcsolódók

Kimaradt?