Helga Paris 1980-as években Erdélyben készült fotóit állítják ki Kolozsváron

A német fotós, Helga Paris 133 fekete-fehér fotóból álló kiállítása nyílik Kolozsváron. A felvételek Erdélyben, Lenegyelországban, Grúziában és egy kelet-német ipari városban, Halléban készültek.

A kiállítást a Német Kulturális Központ szervezi, és a kolozsvári Művészeti Múzeum látja vendégül, a megnyitó április 19-én este hat órától lesz.Helga Paris, aki egyébként személyesen nem lesz jelen Kolozsváron, a szocialista Kelet-Németország és a kelet-európai országok mindennapjainak krónikása. Alanyai a szerény körülmények között élő emberek, az ő pózaikat, tekinteteiket, mozdulataikat és tereiket örökíti meg ampátiával, jellemüket, egyediségüket elkapva. „A mindennapin keresztül ismerhetjük fel legjönnyebben, hogy milyen korban vagyunk. A kulturális kontextus és a környezet szabja meg, hogy hogyan díszítünk, hogyan öltözünk” – idézi a fotográfust a szervezők közleménye.

Helga Paris 1938-ban született Pomerániában és Kelet-Berlinben divattervezőnek tanult, majd 1964-ben kezdett fotósként dolgozni. Ezzel a művészeti ággal autodidakta módon ismerkedett meg, szabadúszóként dolgozott. 1996 óta a Berlini Művészeti Akadémia tagja.

Szombaton 11 és 15 órakor Franziska Schmidt kurátor tárlatvezetést tart a Bánffy-palotában megrendezett kiállításon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?