A nagyenyedi vár csapata nyerte az Örökségünk Őrei szórványdöntőjét

A Bethen Gábor Kollégium csapatának győzelmével zárult az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket mozgalom először megszervezett szórványdöntője. A dévai Tégás Gábor Elméleti Líceum dísztermében három csapat mutatkozott be.

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő a döntőn kiemelte, hogy a műemlékvédelmi vetélkedő hat éve éppen a szórványban indult, ott, ahol nehéz, vagy szinte lehetetlen magyar tereket kialakítani a műemlékek körül, ezért az iskolákban, közösségekben kell megőrizni és továbbadni a műemlékek történetét.

„Ezt leginkább a fiatalok által lehet megtenni, játékos keretek között, de nagyon komoly hozzáállással. Úgy, ahogy ezek a diákok viszonyulnak ehhez a vetélkedőhöz. Olyan kezdeményezés ez, amely rávezeti a fiataljainkat arra, hogy az identitások egymásra épülő rétegei között egyformán értékes a helyi identitástudat, a tágasabb nemzeti kötődés és mellettük a nagyon tágas európai szint. Ezek nem egymás ellenében, hanem egymást kiegészítő módon jönnek létre” – fogalmazott Winkler Gyula európai parlamenti képviselő.„A kulturális örökségnek csak akkor van jövője, ha megengedjük a fiataljainknak, hogy saját képükre, saját elképzelésükre formálják, alakítsák műemlékeinket. Nagyon fontos az, hogy a diákok saját maguk fedezzék fel, lakják be, ismerjék meg épített örökségünk kincseit” – emelte ki Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, az Örökségünk Őrei mozgalom kezdeményezője.A verseny Navracsics Tibor európai uniós biztos fővédnöksége alatt zajlott. A fél éve tartó verseny szórványdöntőjén a dévai Tégás Gábor Elméleti Líceum dísztermében három csapat mutatkozott be: a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium csapata, akik a nagyenyedi várat fogadták örökbe, a brassói Áprily Lajos Főgimnázium csapata, akik a Belvárosi evangélikus lutheránus templom őrei voltak és a Téglás Gábor Elméleti Líceum, a marosnémeti Gyulai Ferenc kastély őreinek csapata.A versenyzőknek egy rövid produkción keresztül kellett védencüket a közönség és a szakmai zsűri előtt bemutatniuk. A döntéshozatalban a csapatok színpadi produkciója mellett az előzetes tevékenységek is számítottak, ez utóbbiak igen sokszínűek voltak: előadások, kiállítások, iskolai vetélkedők, de akár sportrendezvények, takarítás és szórólapozás is belefért.A szakmai zsűri tagjai: Doboly Izabella, a MIÉRT képviselője, Ferencz Irma, a brassói Áprily Lajos Főgimnázium aligazgatója, Hegedüs Csilla, az RMDSZ kulturáért felelős ügyvezető alelnöke, Szász Enikő, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének küldöttje, Turzai Ildikó, a Bethlen Gábor Kollégium képviselője és Vlaic Ágnes, a Téglás Gábor Elméleti Líceum küldöttje.

A szórványdöntőn első helyezést nyert a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium csapata, amelynek tagjai a Winkler Gyula európai parlamenti képviselő által felajánlott brüsszeli tanulmányúton vehetnek majd részt. Második helyezést ért el a brassói Áprily Lajos Főgimnázium csapata, amelynek tagjai a Communitas Alapítvány jóvoltából nyáron a Bölcs diákok táborba mehetnek.Ugyancsak az Alapítvány által felajánlott könyvcsomagban pedig a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum diákcsapata részesült. A nagyenyedi nyertes csapat a marosvásárhelyi és a Kolozs megyei döntő nyerteseivel együtt az Európai Parlamentben is bemutathatja tevékenységét és ott népszerűsítheti az örökbefogadott műemlékeket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?