Saját ünnepnapot kapott a magyar film

A Magyar Nemzeti Filmalap kezdeményezésére ezentúl minden április 30-án vetítésekkel és programokkal ünnepelik a magyar film napját a csatlakozó intézmények, programszervezők.

Azért éppen ezen a napon, mert az első magyar némafilmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást 117 évvel ezelőtt 1901. április 30-án mutatták be az Uránia Tudományos Színházban, a mai budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban, amelynek tetőteraszán forgatták. A film fennmaradt jelenetfotóiból kiállítást szerveznek ugyanitt, közölte a filmalap.A kezdeményezéshez már csatlakozott intézmények között van az Art Mozi Egyesület, a Budapest Film, a Cinema City, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Filmakadémia, az Uránia Nemzeti Filmszínház és számos forgalmazó, vidéki művelődési ház és mozi, a továbbiakban ezen a honlapon lehet csatlakozni.

A magyar film napjára a Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívum Igazgatósága a magyar filmtörténetet átölelő filmlistát tett közzé, amelyből a partnerek kiválaszthatják a vetíteni kívánt filmeket. A lista a felújított és digitalizált filmekkel folyamatosan bővül.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?