Így szállították el restaurálásra az aradi Feszty-képet

Az Arad Megyei Múzeum képzőművészeti részlegéről szerda délben szállították el Feszty Árpád monumentális, három darabból álló festményét Nagyszebenbe, ahol restauráláson esik át. A Krisztus temetése című kép ősszel lesz látható ismét Aradon.

Bár eredetileg úgy volt, hogy Ópusztaszeren állítják helyre a mintegy 60 évig egy hengeren tárolt Krisztus temetése című triptichont, végül az aradi múzeum és a városvezetőség a szebeni Bruckenthal Múzeum szakembereit választotta. Magukat megnevezni nem kívánó forrásaink szerint a helyi illetékesek attól tartottak, hogy esetleg „nem kapnák vissza” Magyarországról a triptichont. Bár ez a feltételezés alaptalan, tény, hogy az először 1903-ban kiállított Feszty-kép a magyar Szépművészeti Múzeum letétjeként került Aradra a Kultúrpalota 1913-as megnyitásakor, hogy aztán az első világháborút lezáró békediktátum utáni Romániában maradjon, tehát lenne ok visszaigényelni.A rendszerváltás előtt mostoha sorsa volt a bibliai témájú, 13 méter hosszú és négy méter magas festménynek: előbb letakarták, majd az 1950-es évek végén, az 1960-as évek elején eltávolították a Kultúrpalotából és a raktárakba száműzték.

Az elszállításról Fekete Károly, a restaurálást és az újbóli kiállítást kezdeményező Kölcsey Egyesület alelnöke értesítette szerkesztőségünket, amely rajta kívül többek között Iustin Cionca megyei tanácselnök és Peter Hügel, a megyei múzeum igazgatója jelenlétében történt. Mint írtuk, az önkormányzat vezetője korábban azt ígérte, ősszel ismét látható lesz Aradon Feszty Árpád triptichonja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?