Emlékezetes Hamlet-alakítás próbanaplójából készül előadás Marosvásárhelyen

A Kossuth-díjas Gábor Miklós (1919 - 1998) Hamlet próbanaplóját idézi a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház soron kívüli bemutatója, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem két fiatal végzettjének alkotása. A lélek meztelen lazasága című előadás bemutatója április 21-én, szombaton este nyolc órától lesz a színház Underground termében.

Az előadást Beczásy Áron rendezte, aki 2017-ben végzett a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rendező mesteri szakán, Bocsárdi László osztályában. Vizsgarendezése Molière Mizantrópja volt, amelynek Alceste szerepébe is beugrott. A színészi szakképesítését Budapesten szerezte 2004-ben. Rendezői útját a budapesti Tűzraktér független kulturális központban kezdte meg, ahol egy saját csapattal önálló előadásokat hoztak létre, mint Strindberg Pelikánja, Caragiale Farsangja, vagy Molière Tartuffe-je. Jelenleg a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulati tagja.

Az előadás szinopszisa: Hol van az a közös találkozási pont, ami színész és néző cinkos játékát jelenti? Ezen illanékony pillanatban mit jelenthetnek egy XX. századi színész gondolatai? Gábor Miklós Hamlet próbanaplójának megidézése szolgálhat-e ürügyként egy jelenidejű színházi találkozásra? Csehov Sirályában Trepljov színházi küzdelme új formákért kapálózik. Hamlet a színházban eleven. Elegendő-e a megújuláshoz a pillanat felismerése?

Az egyszereplős előadásban Kozma Gábor Viktor lép fel, aki szintén 2017-ben végzett a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen, színész és színészpedagógus szakirányon, Gáspárik Attila osztályában. Az egyetemi évek alatt számos nemzetközi tanulmányúton vett részt, többek között Olaszországban, Brüsszelben, Litvániában és Japánban. 2016-tól a Suzuki Company of Toga több előadásában lépett színpadra, Sebastian Mattia és Suzuki Tadashi rendezéseiben. Jelenleg a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Doktori Iskolájában végzi tanulmányait. Több Suzuki színtréning-módszer workshopot vezetett már Marosvásárhelyen és Budapesten. Korábban a Keresztes Attila által rendezett Túl a Maszat-hegyen című előadásban láthattuk a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban. Szabadúszó színészként dolgozik.

Az előadás további alkotói: zenész - Asztalos Zsolt, látvány - Papp Gyopár, asszisztens - Markó Orsi.

Az április 21-i bemutatóra érvényesek a Bernády György mecénásbérletek. További előadások: április 22., vasárnap 20.00 óra és április 23., hétfő 17. 00 óra.

Jegyek egységes 10 lejes áron kaphatók a színház Kultúrpalotában működő jegyirodájában (keddtől péntekig 12.00-17.30 óra között, telefon: 0372 951 251) és a színházban működő jegypénztárban (keddtől péntekig 9.00-15.00 óra között és előadás előtt egy órával, telefon: 0365 806 865) és online.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?