Először szerveznek erdélyi cimbalmos-találkozót Marosvásárhelyen

Szombaton szervezik meg a marosvásárhelyi Kultúrpalotában és a Spectrum Színházban az első erdélyi cimbalmos-találkozót, de a teljes hétvégét a magyar népzenében is hagyományos hangszernek szentelik. A helyszínül választott város nem véletlen: vasárnap este a 2017-ben fiatalon elhunyt ifj. Koszorus Kálmán marosvásárhelyi zenész emlékére koncerteznek a hangszer legjobb előadói.

A szombat délelőtt 10 órakor kezdődő „barátkozós, örömzenélős napon” ingyenes cimbalom-kurzus lesz. A tapasztalatcserére várnak „minden hagyományos és feldolgozott zenét játszó cimbalmost, falusit, városit egyaránt”, illetve teljes zenekarokat is, közölték a szervezők, a Hagyományok Háza erdélyi hálózata és a Spectrum Színház Egyesület. A zenekaroknak szóló cigányzenei mesterkurzust Radics Ferenc prímás, a népzeneit pedig Pál István Szalonna prímás vezeti és a találkozón a Magyar Állami Népi Együttes zenekara is jelen lesz. Cimbalomkurzust tart Balogh Kálmán, Csurkulya József, ifj. Csurkulya József (Budapest), Fazakas Albert (Sepsiszentgyörgy) és Ürmös Sándor (Budapest).A szombatot az este 20 órakor kezdődő táncházzal zárják a Nemzeti Színház Underground termében, ahol a Magyar Állami Népi Együttes Zenekara és az Üver zenekar húzza a talpalávalót.

Vasárnap este hat órától a nagyközönséget is várják az ifj. Koszorus Kálmán tehetséges, sokoldalú cimbalmos emlékére szervezett szintén ingyenes koncertre a Kultúrpalotába. A sokoldalú magyar hangszer, amely a népzenében már a 16. században használatos volt, a 20. század elején a zongora divatos kiváltójaként pedig a polgárok szalonjaiba is bekerült többfajta formációban és műfajban mutatkozik majd be A magyar cimbalom című esten a barokktól Bartókig, a hagyományos népzenétől a cigányzenéig.A koncerten a hangszer legjobb előadói mellett fellép Kásler Magdi és Navratil Andrea énekes, a Magyar Állami Népi Együttes zenekara Pál István Szalonna és Radics Ferenc vezetésével és a marosvásárhelyi Üver zenekar. A műsor szerkesztője Kelemen László, a Hagyományok Háza igazgatója.

Kapcsolódók

Kimaradt?