Gopo-gála: magyar film nyerte a legjobb európai filmnek járó díjat

A román filmszakma 12. alkalommal megszervezett gáláján nyolc díjat sepert be Daniel Sandu Un pas în urma serafimilor filmje, a 6,9 a Richter-skálán (6,9 pe scara Richter) pedig négy technikai, illetve a legjobb filmzenéért járó elismerést kapta. Újabb trófeával gazdagodott Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje is.

Kedd este Bukarestben adták át a Gopo-díjakat. A legjobb filmnek járó díjat az ortodox teológiai szemináriumban játszódó Un pas în urma serafimilor című film kapta, amelyben Gabriel, teológiai hallgató, lassanként rájön, hogy velejéig korrupt és abuzív rendszernek lett része. A legtöbb kategóriában jelölt debütfilmért Daniel Sandu a rendezői debütdíjat és a legjobb rendezés díját is megkapta, a legjobb forgatókönyvért is őt díjazták, emellett Vlad Ivanov a legjobb főszereplő, Ali Amir a legjobb férfi mellékszereplő díját nyerte el, Ștefan Iancu színészt „fiatal reménységként” ismerte el a szakma, George Dăscălescu, a film operatőre a Román Operatőrök Egyesületének RSC-díját és a legjobb operatőrnek járó Gopo-díjat is megkapta.6,9 a Richter-skálán című filmért a legjobb smink díját Cătălin Ciutu, Dana Roseanu és Iulia Roseanu kapta, a legjobb jelmezekért Doina Levintza és Adina Bucur kapott elismerést, a legjobb kellékekért Andreea Popát díjazták, ez a film nyerte a legjobb eredeti filmzenéért járó elismerést is Nae Caranfil, Bogdan Dimitriu és Liviu Manescu díjazásával, valamint a legjobb hang díját, amely Aleksander Simeonov, Székely Tamás, Florin Tabacaru és Alexandru Dumitru munkáját dicséri.

Testről és lélekről lett a legjobb európai film a Gopo-gálán, Enyedi Ildikó filmje Aki Kaurismäki A remény másik oldala (The Other Side of Hope), Christopher Nolan Dunkirk, Bruno Dumont Ma loute és Kirill Szerebrennyikov Mártírok ((M)ucsenik) című filmjével versenyzett a román filmes szakma szavazataiért.A legjobb mellékszereplő színésznő Diana Spătărescu lett a Fixeur-ben nyújtott alakításáért. Vágásért Dana Bunescut díjazták az Ana, mon amour című filmmel. A film főszereplője, Diana Cavallioti nyerte a legjobb színésznőnek járó Gopo-díjat.

A legjobb dokumentumfilm Andrei Dăscălescu Petrila bolygó (Planeta Petrila)vcímű filmje lett, a legjobb rövidfilm díját Adrian Silișteanu Scris/nescris című filmje kapta.

Bujor T. Rîpeanu filmkritikus különdíjat kapott, Ion Marinescu operatőr és producer, Sanda Toma színésznő, illetve Lucian Pintilie Újrajátszás (Reconstituirea) című filmjének 50 éves évfordulóján George Mihăiță és Vladimir Găitan főszereplők életműdíjat vehettek át. A közönségdíjat a legnagyobb nézőszámot, illetve a legnagyobb bevételt termelő román filmnek adták, ez pedig 2017-ben Serge Ioan Celibidachi rendezte Octav, illetve a Iura Luncașu rendezte Ghinionistul volt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?