Lélekvesztés Temesváron – csíkszeredai képzőművész tárlatát nyitja meg Barabási Albert-László

Csütörtökön 18 órától különleges eseménynek lehetnek részesei a temesváriak: a Szépművészeti Múzeum Barokk termében ekkor nyitja meg Barabási Albert-László, a hálózatkutatás innovátora, a házigazdákkal együtt a csíkszeredai Részegh Botond Loss of Soul című festészeti tárlatát.

Arad és Bukarest után Temesváron is kiállítja a Loss of Soul (Lélekvesztés) sorozatának régi- és legfrissebb darabjait Részegh Botond. Amint azt a kiállító nemrégiben megjelent interjúnkban elmondta: a Lélekvesztés arról szól, hogy mennyire befolyásol bennünket a kütyük világa, az internet.A tárlatot csütörtökön, március 22-én 18 órától Victor Neumann múzeumigazgató és Barabási Albert-László nyitja meg a Szépművészeti Múzeum Barokk termében.

A Maszol értesülései szerint eredetileg a tárlatot a múzeum 2018 őszére tervezte, ám könyve román nyelvű fordításával tavaszra várta Barabási Albert-Lászlót, akit Részegh felkért a kiállítás megnyitására is, amit így előbbre hoztak.Kettejük kapcsolatának előzménye, hogy Barabási Albert-László a 2010-ben megjelent Villanások című könyvéhez Részegh Botondot kérte fel illusztrálásra.

A Temesvári Nyugati Egyetem (Universitatea de Vest din Timișoara) Fizika és politikatudomány, illetve a Filozófia és a kommunikáció tudományok karának közös javaslata alapján Doctor Honoris Causa címmel tüntetik ki csütörtökön 11 órától Barabási Albert-Lászlót az egyetem Aula Magna termében. Az intézmény megfogalmazásában Barabási Románia egyik legfontosabb kutatója, a hálózatelemzésen alapuló innovatív módszertan létrehozója, amely nagy jelentőséggel bír a társadalomtudományokban, de a közgazdaságtanban, a számítástechnikában, a fizikában, az idegtudományban és a genetikában is. Ugyanakkor a Behálózva – a hálózatok új tudománya (Linked) és Villanások (Bursts) világszínvonalú ismeretterjesztő besztszellerek szerzője is, előbbi könyvét éppen temesvári kiadó, a Brumar Könyvkiadó jelentette meg 2017-ben román nyelven, Marius Cosmeanu fordításában.  

„A Lélekvesztés egy fekete lyukhoz hasonlóan sugárzik, egyszerre terjed ki és roskad magába” – fogalmaz többek között Barabási a temesvári kiállítás most készülő katalógusában.

Ugyanitt, Dan Mircea Cipariu azt hangsúlyozza ki, hogy Részegh Botond „súlyos, de látványos vizuális mélyfúrást javasol a dimenziók világába”. A nagy papírra vagy vászon alapra festett akrilok szerinte egytől egyig „identifikációs analízisek”, és egy vizuális jel születéstörténetének szinte rögeszmés keresései.

Cipariu szerinte a Lélekvesztés sorozattal a csíkszeredai művész „transzcendens vizuális terápiát javasol”, mely által a lélek megfogalmazhatatlan jellé változik. 

A tárlat Temesváron április 28-ig lesz megtekinthető. A tárlat kurátorai: Dan Lazea és Claudiu Adrian Toma.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?