Hogyan ábrázolják a kortárs művészek Petőfit? – kiállítás Székelyudvarhelyen

A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum és a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum Petőfi a kortárs vizuális művészetben címmel nyit tárlatot március 14-én, amely április 15-ig látogatható a Kossuth Lajos utca 42. szám alatt található képtárban.

A tematikus képzőművészeti gyűjtemény létrejötte Kiskőrösön az 1983-as évre vezethető vissza. A kiskőrösi székhelyű Országos Petőfi Sándor Társaság ugyanis ekkor hirdetett először kortárs művészek részére Petőfi témájú képzőművészeti pályázatot.

Az alkotók missziós gondolkodásának köszönhetően többnyire adományokból bővülhetett a kollekció, amelyet 1998-tól a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumban helyeztek el. Az intézményesítés ezen mozzanata lendületet adott a gyűjtemény gyarapodásának: ma már több mint ötszáz Petőfi témájú kortárs képzőművészeti alkotás található a gyűjteményben.

A múzeum az utóbbi tizenkét évben külföldi vendégkiállításokat is tudott vállalni a gyűjteményből. Rómában, Szófiában, Sumenben, Szlovákiában és Ausztriában valamint magyarországi Petőfi-emlékhelyeken láthatták az érdeklődők a különböző témájú és műfajú alkotásokat.

2018-ban Petőfi Sándor születésének 195. évfordulóján Székelyudvarhelyen látható egy válogatás a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum képzőművészeti gyűjteményéből.

Kiállító művészek között Aknay János, Babucsikné Zeikfalvy Anna, Balanyi Károly, Balla Margit, Balogh Edit, Damó István, Engel Tevan István, Ferdinánd Judit, Ghyczy György, Hollósy Katalin, Kalmárné Horóczi Margit, König Róbert, Mátrai István, Mertz Éva, Prutkay Péter, Réti Ágnes, Schéner Mihály, Sejben Lajos, Szabó János, Széri-Varga Géza, Tamás Mária, Várkonyi János, Weintrager Adolf.

Róth András Lajos könyvtárőr nyitja meg a kiállítást, amelynek kurátora Kispálné dr. Lucza Ilona múzeumigazgató. A megnyitó március 14-én 17 órától lesz.

Kapcsolódók

Kimaradt?