Végleges a Szent György Napok főszínpadának programja

Húsz százalékkal csökkentik az idei Szent György Napok költségvetését, de a minőségből nem engednek, jelentette be hétfői sajtótájékoztatón Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere az április 21-e és 29-e között sorra kerülő 27. Szent György Napok fontosabb fellépőit ismertetve elmondta, hogy a nyitóhangversenyre hagyományosan a Krisztus Király római katolikus templomban kerül sor, ahol egy „szuperprodukcióval” indul a városünnep. Carl Orff Carmina Burana című zeneművét ugyanis három zenekar, öt kórus és három szólista adja elő.

A sepsiszentgyörgyi Georgius és a Csíki kamarazenekar kiegészül a marosvásárhelyi filharmónia zenekarának hangszereseivel, de fellép a Vox Humana kamarakórus, a Pro Musica kamarakórus, a Canticorum női kar, a Plugor Sándor Művészeti Líceum Campanella gyermekkara, a Krisztus Király templom Laudate kamarakórusa, valamint Sebestyén-Lázár Enikő sepsiszentgyörgyi szoprán, valamint a bukaresti opera művészei: Valentin Racovean tenor és Ştefan Ignat bariton. Vezényel a brassói Steffen Schlandt.A hagyományokhoz híven, a kilenc napos eseménysorozat két részből tevődik össze: a szombattól csütörtökig tartó kulturális hétből és a háromnapos fesztivál hétvégéből. Mivel a személyi jövedelemadó csökkentése miatt idén hétmillió lejjel kevesebb Sepsiszentgyörgy bevétele, ezért a városnapok költségvetését is visszavágták. A szervezők szerint a sepsiszentgyörgyi önkormányzat idén 800 000 lejjel járul hozzá a városnapok költségvetéséhez, ezt az összeget különböző támogatásokból és vásári bevételekből egészítik ki.

A kevesebb pénz miatt az egyik leglátványosabb változás, hogy idén csak egy nagyszínpadon zajlanak majd a koncertek, előadások. Felszámolják a Szent György téri színpadot, kevesebb előadót, fellépőt szerződtetnek. Idén Művészeti iskola melletti ‘56-os emlékparkban lesz egy kisebb színpad, ahol a tanintézetek diákjai, tánccsoportok, együttesek lépnek fel. Tervek szerint a főtéri nagyszínpad a prefektúra előtt kap helyet. Emellett a Szent György térről a csendesebb 1956-os emlékparkba költözik a másik színpad, de idén is felállítják a kultúrkerti színpadot a Székely Nemzeti Múzeum kertjében, a borudvarral együtt, az Ifjúsági színpad pedig idén is a polgármesteri hivatal parkolójában kap helyet.Antal Árpád polgármester szerint az idei Szent György Napokon fellép Gáspár Laci, az újraalakult Compact B zenekar, a Moldova köztársaságban született Irina Rimes, a magyarországi Wellhello hip-hop csapat és az Anima Sound System, valamint Szikora Róbert és az R-GO. A helyi zenekarok közül a Szempöl Offchestra és a Transymania zenekar lép színpadra. A zárókoncertet pedig a németországi Alphaville adja és az idei városnapok is látványos tűzijátékkal ér véget.

A kézműves vásár a Székely Nemzeti Múzeum előtt, a Kós Károly utcában, a Mihai Viteazul Főgimnázium és a Kriza János utca sarka között, illetve a Gróf Mikó Imre utcában lesz. A lacikonyhákat a Lábasház elé, a Kórház utca és a Gróf Mikó Imre utca közé állítják fel. A Kórház utca-Kriza János utca útvonalat nem zárják le a közúti forgalom előtt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?