Különleges szombat estéje lesz a kolozsvári Mátyás-szoborcsoportnak

A kolozsvári polgármesteri hivatal is megemlékezik a város legnevesebb szülöttjéről a hétvégén: Mátyás király születésének 575., királlyá választásának 560. évfordulójára két jelképes gesztussal készülnek.

A szombati nap folyamán ez alkalomból közismert reneszánsz dallam csendül fel a városháza tornyából: a „Télen-nyáron jó kedvem van” kezdősorú dallam Giorgio Mainerio „Il primo libro de Balli” 1578-ban Velencében publikált könyvében maradt fenn. Szombat este pedig, a szokásos mellett, díszmegvilágítást kap Kolozsvár főterén található, Fadrusz János által alkotott Mátyás-szoborcsoport, közölte a 26. Kolozsvári Mátyás Napok társszervezője, a Kincses Kolozsvár Egyesület.

 

A post shared by Follows you (@vermllllon) on

A háromnapos Mátyás Napok ingyenes programsorozatának csúcspontja szintén szombaton lesz. Kolozsváron vendégszerepel a több mint három évtizedes múltra visszatekintő Csíkszeredai Régizene Fesztivál kórusa: 17 órai kezdettel a Farkas utcai református templomban Ványolós András és Szabó András vezényletével hallhatjuk őket. Műsoron reneszánsz kórusművek szerepelnek, valamint szemelvények az 1636-ban Gyulafehérváron I. Rákóczi György fejedelem udvarában kiadott Öreg Graduálból. A koncert után, 18 órától  Mátyás király 575. születésnapja alkalmából 575 fáklya fényénél vonulnak fel a résztvevők a Farkas utcai templomtól a király szülőházáig, majd Bordos László Zsolt épületvetítését láthatjuk. 

 

Az Amaryllis Társaság és a Kincses Kolozsvár Egyesület által szervezett Mátyás Napok teljes programja itt található, a Mátyás-emlékév programjait itt lehet figyelemmel követni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?