Leonardo da Vinci gépei Firenzéből Nagyváradra érkeznek

A Körösvidéki Múzeumban március 16-án, pénteken nyitják meg azt a kiállítást, amelyen a Leonardo da Vinci tervei alapján készült gépezeteket láthatja a közönség. A 45 kiállítási darabot a firenzei Leonardo da Vinci múzeumból szállítják a bihari megyeszékhelyre.

Leonardo da Vinci eredeti tervei alapján 45 gépezetet állítottak össze Firenzében, ezek közül 15 interaktív, bárki kipróbálhatja majd azokat – hangzott el szerdán Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója és Pásztor Sándor Bihar megyei tanácselnök közös sajtótájékoztatóján.Az itáliai polihisztor tervei alapján készült gépezetek évek óta járják a világot, legutóbb Dél-Koreában és Libanonban állították ki azokat. Bukarestben tíz évvel ezelőtt láthatta már a őket a romániai közönség, de ott Chiriac tudomása szerint nem volt kiállítva a teljes anyag. A fővárosban körülbelül 27 ezer ember nézte meg a tárlatot.

A kiállítást több teremben helyezik majd el, mintegy 500 négyzetméter szükséges a művész terveiben szereplő anyagokból előállított szerkezetek bemutatására. Ezek között vannak repülő, harcászati és hidraulikus eszközök is. A tárlatot három hónapig láthatja majd a nagyközönség, s mint a tanácselnök elmondta, nemcsak Bihar, hanem a szomszédos Szatmár, Szilágy, Kolozs és Arad megyéből érkező látogatókat is várják, illetve Magyarországon is népszerűsítik majd a kiállítást.

Két eredménytelen közbeszerzési eljárás után megköthették a szerződést a bukaresti Transglobus Art céggel, mely áfa nélkül 1 330 000 lejért vállalta a Körösvidéki Múzeum tárgyainak az új székhelyre való költöztetését. A tervek szerint két-három héten belül elkezdik a mintegy 400-450 ezer tárgy átszállítását, és két hónap alatt végleges helyükre kerülnek a különböző darabok, így befejeződik a múzeum költöztetésének több mint egy évtizede tartó története.

A tárlat idején ugyanakkor több előadást és konferenciát is szerveznek Leonardo da Vinciről, és egy filmet is vetítenek majd a látogatóknak.

A jegyárak rendkívül kedvezőek: egy teljes árú belépő 12 lejbe egy félárú (gyermekek, nyugdíjasok, egyetemisták) hat lejbe kerül majd. A négy évesnél kisebb gyermekeket ingyen vihetik be szüleik, s ingyenes a belépés a veteránoknak, valamint az egykori és jelenlegi múzeumi dolgozóknak is. A tárlat költségeit nem hozták nyilvánosságra, a tanácselnök annyit árult el, hogy körülbelül tízezer látogató esetén a költségek megtérülnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?