Három politikusnő adja elő a Vagina monológokat Párizsban

Három politikusnő előadásában lesz látható a Vagina monológok című világhírű mű Párizsban a nemzetközi nőnap előestéjén, a bevételt a nők elleni erőszak ellen küzdő egyik szervezetnek ajánlotta fel a színház, tudósít az MTI.

Marlene Schiappa, a nők és férfiak egyenjogúságáért felelős államtitkár oldalán Roselyne Bachelot korábbi jobboldali egészségügyi miniszter és Myriam El Khomri, az előző baloldali kormány munkaügyi minisztere lép színpadra március 7-én a Bobino színházban.

A Le Journal du Dimanche (JDD) vasárnap megjelenő francia hetilap tudósítása szerint a próbák már megkezdődtek. „Lenyűgöz a bátorságuk, mert politikusként kritikákkal kell majd szembesülniük” - mondta a lapnak Coralie Miller, az előadás rendezője.

A felkérést elsőnként Marlene Schiappa fogadta el, amikor az államfő feleségét, Brigitte Macront kísérte el a szexuális erőszakról szóló színházi előadásra. Az államtitkár javasolta partnerének a két korábbi tárcavezetőt. „Úgy éreztem, ennek így van értelme. Az ügy meghaladja a politikai hovatartozásunkat" - mondta a kormánytag, aki fontosnak tartja, hogy az előadást a jobb- és a baloldal népszerű politikusnőivel játssza.

„Marlene Schiappa hívott fel. Tíz másodperc alatt igent mondtam” - hangsúlyozta Myriam El Khomri volt baloldali munkaügyi miniszter. Roselyne Bachelot-t, Nicolas Sarkozy volt elnök kormányának egészségügyi tárcavezetőjét pedig a rendező apja, Gérard Miller, a radikális baloldali kötődéséről ismert pszichoanalitikus kereste meg azzal, hogy elvállalná-e a szerepet. „Neki mondtam igent, régi barátom” - mondta Bachelot.

Az amerikai Eve Ensler női szexualitásról szóló darabját 1996-ban mutatták be a Broadway-n, azóta nagy sikerrel játsszák világszerte, több mint ötven nyelvre fordították le. Erdélyben nemrég a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió színház tűzte műsorára a felolvasószínházi előadást. A szerző 200 nővel készített interjúból válogatta össze „antropológiai tanulmányát”, amely a nők erotikus fantáziáját, szenvedélyüket, vágyaikat, csalódásaikat mutatja be, vagy adott esetben a szexuális erőszakról beszél.

Az előadás napján a vörös díszletben a politikusnők fekete ruhát fognak viselnek, amelyen egy apró jel fog utalni a vér vörös színére.

„Mindez része a tárcavezetői munkámnak. Edouard Philippe kormányfő a feladataim közé sorolta a kulturális küzdelmet is” - mondta Marlene Schiappa, aki nem fél a kritikáktól. „Akik nem szerettek minket, továbbra se fognak szeretni” - tette hozzá.

Kapcsolódók

Kimaradt?