Brassai Sámuel több mint százötven éves gordonkája is megszólal a Kolozsvári Mátyás Napokon

Mátyás király születésének 575. évfordulóján, azaz február 23-án kezdődnek a 26. Kolozsvári Mátyás Napok. A reneszánsz hangulatú rendezvény egyben a nemzetpolitikai államtitkárság által meghirdetett Mátyás király-emlékév nyitóeseménye.

Pénteken, az Amaryllis Társaság és a Kincses Kolozsvár Egyesület rendezvény első napján Sapientia Tordai úti épületében a Mátyás-aula névadó ünnepségét szervezik meg. Az est keretében Kostyák Előd Kodály műveket ad elő Brassai Sámuel gordonkáján, valamint a Mátyás király életterei című kiállítás megnyitója mellett Kolozsvár legnagyobb szülöttjének 1458-as királlyá választásáról tart előadást Lupescu Radu történész.A szervezők közleménye szerint a Kolozsvári Mátyás Napok rendezvénysorozatának gerincét a szombati nap programjai képezik. A Diákművelődési Házban délelőtt 11-től a gazdag eseménysorral várják a felnőtteket és gyerekeket egyaránt, amelyek révén felelevenedik Mátyás király élete és uralkodása, ezáltal pedig a Magyar Királyság virágkora. Jelen lesz a Kolozsvári Magyar Napok interaktív történelmi gyermekfoglalkozásainak közkedvelt vendége, a szigethalmi Emese Park harminc fős várnépével. Lesz még táncház ifjaknak és véneknek, és azt megelőzően mindenki számára élményt tartogat a Benedek Elek meséje nyomán rendezett Az aranyszőrű bárány című táncjáték, az Udvarhelyi Táncműhely előadásában. Ugyanitt Pennaforgatók Mátyás király mesebirodalmában címmel kiállítás nyílik a kortárs magyar illusztrátorok fiatal generációjának munkáiból, és sor kerül Marosán Csaba színművész Mátyás király udvarában jártam című előadására.

Délután 17 órától kerül sor a Farkas utcai református templomban a Csíkszeredai Fesztiválkórus reneszánsz kórusművekből összeállított hangversenyére, majd 18 órától fáklyás felvonulás indul, a főtéri szoborcsoport érintésével, Mátyás király szülőházához. 575 fáklyával, középkori viseletbe öltözött népes udvartartás kíséretében, dobpergés és dudaszó mellett vonulhatunk végig Kolozsvár belvárosán, a nagy király 575. születésnapját ünnepelve.

Bordos László Zsolt monumentális épületvetítésével egyszer már lenyűgözte a kolozsvári közönséget, ezúttal Mátyás király szülőházára álmodott meg egy háromdimenziós animációt. A szombati estét a Musica Historica régi zene együttes koncertje és az Amaryllis együttes reneszánsz tánca zárja.

Február 25-én, vasárnap a Kolozsvári Mátyás Napok eddigi kiadásainak hagyományát folytatva istentiszteletre kerül sor, ezúttal a törökvágási református templomban. 17 órától a sétatéri Kaszinóban végül régi zenei koncertekkel és reneszánsz táncbemutatóval zárul a programsorozat.

Kapcsolódók

Kimaradt?