Lágy és intenzív „képtárgyak” a csíkszeredai Megyeháza Galériában

A marosvásárhelyi Csóka Szilárd-Zsolt kiállítását nyitották meg hétvégén a csíkszeredai Megyeháza Galériában. A tárlatot Túros Eszter művészettörténész méltatta.

Csóka Szilárd-Zsolt „sorozatszerűen formálódó képtereit, az otthonosságig festői mélységét, ismételt képtárgyait” méltatta Túros Eszter művészettörténész a hétvégén Csíkszeredában a képzőművész Megyeháza Galériában megnyílt egyéni tárlatán. Mint megtudtuk, a művész közvetlenül Csíkszereda előtt Sepsiszentgyörgyön a Lábas-házban, előtte pedig Bukarestben, a Balassi Intézetben állított ki egyénileg.Csíkszeredai megnyitóján a kiállított tárlatanyagból „a sötétség anyagszerűsége, a festői színtörténések, tükröződések, a változó perspektívák” ragadták meg méltatóját. Túros Eszter az akrillfestmények közül a metafizikus festészethez, absztrakt expresszionizmushoz közelítő tájképeket is kiemelte, jelezvén: „már-már szürreális terek képződnek a festékfoltok, a változó intenzitású gesztusok, nyomok egymásnak feszüléseiből, oldásaiból és kötéseiből, a különböző vastagságú festékrétegek dinamikus egymásra hatásából, amelyek hol hívogatóan lágy harmóniába simulnak, hol pedig a heves gesztusokból, illetve az eltérő festői technikákból adódó fragmentáltságot eredményeznek”.A kiállító pedig azt vallja: a valóság nemcsak önmagában érdemes a megismerésre.  Amint azt mintegy beavatásként megfogalmazta: „végtelennek képzeljük világunkat, merthogy végét nem találtuk eddig. Nyomasztó egy érzés magunkat ezzel a léptékkel mérni, mégis újabb végteleneket nyitunk – ilyen végteleneket próbálok én is nyitni a festményeim felületén, keresve a további lehetőségeket”.

Csóka Szilárd-Zsolt a kolozsvári Képzőművészeti és Design Egyetem festészet szakán végzett, ösztöndíjjal egy tanévet a spanyolországi Cuenca Universidad de Castilla – La Mancha-n tanult. Egyéni kiállításai voltak Marosvásárhelyen, Kolozsváron, Csíkszeredában és Gödöllőn. Eddig tíz csoportos kiállításon vett részt munkáival.

A kiállítás a következő hetekben a nap huszonnégy órájában megtekinthető a csíkszeredai Megyeháza Galériában.

A Megyeháza Galéria bővítését tervezik

Amint azt Hargita Megye Tanácsa Sajtószolgálata jelezte, a Megyeháza Galéria kiállítófelületének megnövelését tervezik 2018-ra, azzal a céllal, hogy lehetőség nyíljon olyan, még színvonalasabb képzőművészeti kiállítások bemutatására is, melyekre eddig helyszűke miatt nem volt mód. A tágasabb kiállítótér érdekében a galériát a közvetlenül mellette elhelyezkedő – jelenleg raktárhelyiségként használt – teremmel tervezik egységes térré alakítani. „Ha már munkálatokat folytatunk a galériában, mindenképp érdemes átgondolni a hátsó kiállítóterem felújítását is” – szorgalmazta a teljes körű korszerűsítést Borboly Csaba megyei tanácselnök, aki egyeztetett a galéria működésében érintett képzőművészekkel még januárban, a megye idei költségvetés-tervezete elkészítése idején. Jelenleg további egyeztetéseket folytatnak a felújítás kapcsán, valamint elkezdődik a falak statikai vizsgálata is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?