Farsangolás Hargita megyében – ajánló

„A felismerhetetlenségig beöltözni ér, eszem-iszom hozódhat, sőt!” – ez az idei legrokonszenvesebb meghívónk, a Csíkszeredai Zugtánctól. A teljesség igénye nélkül készült körképünkben a régi téltemető és egyben tavaszváró ünnep ajánlóiból szemelgettünk.

Annak, aki Csíkszereda közelében éppen most pattanna lécekre, de mulatozna is, eláruljuk: jelen pillanatokban is zajlik a sízős farsangi bál a Csíkszereda melletti Kissolymos sípályán. A péntek esti, sízéssel egybekötött farsangbúcsúztatón minden maskarába bújt vendégnek kedvezményes esti bérletet biztosítanak, a melegedőben pedig friss házi fánkkal, zsíros kenyérrel, forralt borral, teával és egyéb finomságokkal várják a vendégeket, a legjobb jelmezek viselőit meglepetésben részesítik.

Az egész Hargita Megye leglátványosabb eseménye szombatra ígérkezik, Csíkszentsimonban, ugyanis itt kap helyet idén a vándorjelleggel megszervezett Megyei Farsangbúcsúztató. Nagy szerepe van a farsangtemetés szokásának felújításában és életben tartásában a Hargita megyei hagyományőrző csoportok részvételével zajló megyei farsangtemető találkozónak.

Az egész napos bolondos, álarcos mulatság mára az év első felének egyik leglátványosabb eseménye, amely számos érdeklődőt, turistát vonz a térségbe, néprajzkutatók, antropológusok számára pedig gyakori kutatási terep. A Hargita Megyei Kulturális Központ 1993-ben szervezte meg először a farsangbúcsúztatás szokását bemutató találkozót, amelynek résztvevői Hargita megye hagyományőrző csoportjai.

Idén, február 10-én 800–1 000 résztvevőre számítanak Csíkszentsimonban. Amint a szervező Hargita Megyei Kulturális Központ nemrég közzétette, a hagyomány, érték, jókedv jegyében zajlik majd a rendezvény, amelyen több település hagyományőrző csoportja fog felvonulni.

A ceremónián általánosan előforduló figura a szalmabábu, amelyet helyenként Ilyésnek vagy Dömének neveznek. A szalmabábunak a falun való végigvitele, elsiratása, majd elégetése, eltemetése általánosan ismert motívum. A farsangot jelképező bábut a siratóasszonyok kétértelmű szövegekkel kísérve égetik el. A füst és a tűz a megtisztulásban, a tisztítórítusban játszottak és játszanak mai napig szerepet. Csíkszentdomokoson a farsangtemetést hamubotozásnak nevezik. 

Amint azt megírtuk, Székelyudvarhelyen a Tomcsa Sándor Színház szervez sikkes, tematikus farsangot február 10-én.

Gyergyószentmiklóson a hagyományos farsangtemetésre vasárnap, február 11-én a Szent Miklós római katolikus templom előtt gyülekeznek fél 12-kor a hagyományőrző csoportok – a menethez bárki csatlakozhat. A Népművészeti Alkotóház, a Benedek-kúria udvarán ezúttal a Salamon Ernő Gimnázium diákjai mutatják be a hagyományos farsangtemető ceremóniát, Cibere vajda és Konc király viadalát.

Csíkszeredában Farsangi Táncházat szerveznek a Városi Művelődési Házban február 12-én, a Zugtánc után. A beharangozó szerint bábut égetnek, telet temetnek, „a felismerhetetlenségig beöltözni ér, eszem-iszom hozódhat, sőt!”

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?