Elkezdődött a felújított Arany János Emlékmúzeum berendezése Nagyszalontán

FRISSÍTVE: Arany János 201. születésnapján, március 2-án megnyitják a teljesen felújított emlékmúzeumot a poéta szülővárosában, Nagyszalontán. A közgyűjtemény jelentős részét restaurálták, a múzeumnak otthont adó és a város szimbólumának számító Csonkatoronyban a korábbitól teljesen eltérő, új tárlatot rendeznek be, ugyanakkor az épületet is rendbe tették.

Frissítés: a felújított Arany János Emlékmúzeum megnyitóját március 14-re halasztották.

A felújítás, restaurálás költségeit teljes mértékben a magyar kormány állta az Arany János Emlékbizottságon keresztül. A munkálatokra elkülönített mintegy 160 millió forintból modernizálták a múzeum épületét, kicserélték a nyílászárókat, az elektromos vezetékek rendszerét, a teljes világítást és kívül-belül újrafestették a tornyot.Arany János személyes hagyatékának gondozásáért, illetve restaurálásáért a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum a felelős, tudatta Patócs Júlia, a nagyszalontai Arany János Művelődési Egyesület elnöke. A magyar fővárosi szakemberek Budapestre szállították a Nagyszalontán őrzött kéziratokat, illetve a költő személyes tárgyait, bútorait, és ott végezték el a restaurálást. A munka október végén kezdődött és a napokban véget ért, tudatta Patócs Júlia, aki elmondta még, hogy a Petőfi-múzeum szakemberei csütörtökön érkeztek meg a bihari hajdúvárosba, hogy elkezdjék a Csonkatoronyban elhelyezendő vadonatúj kiállítás anyagának összeállítását. A munkával a tervezett ütemben haladnak, így az Arany-emlékév lezárásának méltó momentuma lesz a közgyűjtemény ünnepélyes újranyitása.A múzeumot 1899. augusztus 27-én nyitotta meg az Arany János Emlékbizottság, miután a legnagyobb magyar epikus költő fia, Arany László országgyűlési képviselő anyaországi és széles társadalmi összefogással felújíttatta az ódon tornyot és édesapja személyes tárgyait az emlékbizottságnak adományozta a kiállítás létrehozásának céljából.

A 17. században épült bástyában – amelyet a Bocskai-szabadságharc után a fejedelem által ide telepített hajdúk építettek védelmi célból – az eddig látott kiállítást 1975-ben rendezték be, így mintegy négy évtized elteltével indokolttá vált a múzeum újrarendezése, valamint a kéziratok szakszerű restaurálása megőrzés céljából, míg Arany János emléktárgyait immár felújított állapotukban ismét közszemlére teszik.Az egykori Arany János Emlékbizottság jogutódjaként működő művelődési egyesület visszaigényelte és vissza is kapta a Csonkatornyot és a mellette álló Arany-palotát (ebben kiállítási tér található, valamint itt működik a városi könyvtár), míg a kiállítás anyag a helyi önkormányzat tulajdonát képezi.

Kapcsolódók

Kimaradt?