Antológiával jelentkezett az Élő Várad mozgalom

Szerdán mutatták be a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeumban az Élő Várad antológiát. A kötetben öt fiatal szerző, Bíró Árpád Levente, Jock Evelin, Kemenes Henriette, Mihók Tamás és Ozsváth Zsuzsa versei, rövidprózái, drámái olvashatók.

Két éve, 2016. február 5-én mutatkozott be először az Élő Várad mozgalom, mondta Szűcs László, a kötetet kiadó Várad folyóirat főszerkesztője, aki hozzátette: ez esetben joggal beszélhetünk közös fellépésről, hiszen a szerzők közös felolvasóesteket, performanszokat is tartottak az elmúlt időkben. Szűcs László felidézte a 110 évvel ezelőtt megjelent A Holnap antológia óta megjelent azon válogatásköteteket, melyekben valamilyen módon Váradhoz kötődtek, ilyen volt a Kimaradt szó (1979), az Alapművelet (1985), a Tavasz ’69, vagy az 1989 decemberében Budapesten megjelent Gyakorlótér, melyet 1990 január első hónapjaiban mutattak be Nagyváradon.Tasnádi-Sáhy Péter, a Várad irodalmi rovatának szerkesztője elmondta, hogy a amikor laphoz került, a nagyváradi irodalom tetszhalott állapotban volt, csodálatosan író emberek voltak ugyan, de az irodalom nem önálló sejtekből áll, szükség volt a szerveződésre, az egymásra hatásra is.

Az Élő Várad mozgalmat a nyitottság jellemzi, hiszen elsősorban Mihók Tamás révén két nyelven is megszólalnak a szövegek az egyes alkalmakon, a performanszok segítségével pedig a színház felé is elmozdultak. Ungvári Oscar – ő a felolvasásokhoz zenei aláfestéssel szolgált – szintén a mozgalom tagjának tekinthető, emlékeztetett Tasnádi-Sáhy Péter, aki a Holnap szellemiségének nyitottságát is megemlítette.Természetesen a felolvasások sem maradhattak el, a szerzők pedig nemcsak az antológiában szereplő írásaikat olvasták fel az esten. Szó esett arról is, kinek-kinek mit jelent a mozgalom, a közös munka, az egymásra reflektálás, és beszéltek a színpadi szövegek felé való elmozdulásról, hiszen Bíró Árpád Leventét és Ozsváth Zsuzsát munkája is a színházhoz illetve a bábszínházhoz köti. Öt hang, öt különböző egyéniség szólal meg a kötetben, melyet a tervek szerint néhány héten belül Budapesten is bemutatnak.

Az Élő Várad antológia Nagyváradon az Illyés Gyula, a Libris Antica és az R&R könyvesboltokban vásárolható meg. Kolozsváron is hamarosan kapható lesz az Idea Könyvtérben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?