Péntektől itthon is látható A viszkis című film

A csíkszeredai bankrablóról szóló, 15 éven aluliaknak nem ajánlott filmet január 26-tól a Cinema City bukaresti és romániai filmszínházaiban is forgalmazzák – adta hírül a Vándor Mozi és a Taylor Projects programszervezője. Ambrus Attila több vetítésen is jelen lesz és közönségtalálkozókon vesz részt.

A film cselekményének alapját a bankrabló Ambrus Attila igaz története képezi. Ambrus Attila Csíkszeredában született, hányatott gyermekkora volt, majd Magyarországra költözött, ahol 27 bankot és postahivatalt rabolt ki – hat év alatt több, mint félmillió dollárra tett szert. A bajuszt viselő, bőrdzsekis, kapucnis, Ray ban szemüveges rabló Viszkis becenevét a whisky illatáról kapta – minden rablása előtt ivott egyet, azért is, hogy elmúljon a lámpaláza.  

Ambrus Attila szerepében a most debütáló Szalay Bencét láthatjuk, párja, Kata szerepében Moga Piroska (akit a Sopsits Árpád által rendezett Strangled című filmből ismerhetünk) lép fel, az ügyben nyomozó detektív szerepében pedig Schneider Zoltánt láthatjuk, aki az Aranymedve-díjas és Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről című filmből lehet ismert. 

A magyar származású, Los Angeles-ben született rendező, Antal Nimród 2003-ban a Kontroll című filmjével tett szert világhírre, ezt a produkciót több, hollywoodi alkotás követte – közöttük a Predators is. A viszkis 14 év óta az első magyar film, amelyet ő rendez, a produkciót bemutatták a varsói és a chicagói nemzetközi filmfesztiválon is.

„Végre valaki, aki gúnyt űzött a hatóságokból”

Ambrus Attila az 1980-as években Erdélyben nőtt fel, majd egy tehervonat alvázán utazva, illegálisan szökött át Magyarországra, ahol a budapesti hokicsapat kapusa lett. Megpróbált munkavállalási engedélyt keresni és ez ügyben egy korrupt hivatalnokot is felkeresett, aki megmozgatott néhány szálat, de végül mégis bankrablásra adta a fejét – igaz, kínosan ügyelt arra, hogy vérontásra ne kerüljön sor. A Gentleman Bandit-et, avagy úriember rablót Magyarországon gyakran nevezték helyi Robin Hood-nak és hasonlították Rózsa Sándorhoz, Romániában pedig olyan híres útonállókhoz, hajdúkhoz, mint Iancu Jianu, Baba Novac vagy Andrii Popa. Hírneve akkor lépte át az országhatárokat, amikor megszökött a börtönből. Egy egész ország szurkolt neki: végre valaki, aki gúnyt űzött a hatóságokból. 

Ambrus Attila, aki ma szabad ember és kisvállalkozó, a következőképpen nyilatkozott: ,,A múlt század kilencvenes éveiben nagyon könnyű helyzetben voltam, mert Magyarországon semmi sem működött. A biztonsági kamerák és riasztók porosak voltak és üzemképtelenek. Minden kétségen kívül én is hozzájárultam a rendőrségi, banki és börtönbeli biztonsági rendszerek tökéletesítéséhez. Ugyancsak kétségkívül ahhoz a tényhez is hozzájárultam, hogy Magyarország ma sokkal nagyobb falat az esetleges bűnözői szándékokat ápoló emberek számára” – idézi Ambrust a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény. 

A filmet 2017. november 23-án mutatták be Magyarországon, ahol hatalmas sikert aratott, az első hétvégén több, mint 65.000 nézőt vonzott és ezzel megelőzte Az igazság ligája című amerikai blockbustert. 2018 januárjáig hozzávetőleg 300.000 néző látta a 4 millió dollárnyi költségvetésű filmet Magyarországon. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?