Elhunyt Ursula K. Le Guin írónő

Hétfőn, portlandi otthonában hunyt el több hónap betegeskedés után Ursula K. Le Guin írónő.

A The New York Times a rendkívül népszerű íróról mint a sci-fi és fantasy regényeiben "irodalmi mélységet és kemény gondolkodású feminista érzékenységet" megmutató művészről ír, akinek egyébként  A sötétség balkeze című könyve és Szigetvilág ciklusa magyarul is ismert, egyéb művei mellett.

A lap kiemeli, hogy bár az író a műfaj standardjai mentén írt, varázslókról és sárkányokról, űrhajókról és bolygók közti konfliktusokról, amikor főszereplői férfiak voltak, akkor is elkerülte a "macsó pózolást". A sötétség balkeze című regénye egy olyan társadalmat tár elénk, amelynek tagjai ciklikusan változnak át nővé vagy férfivá, ezért a nemek közti egyenlőtlenség megszűnik.

Könyveit több mint negyven nyelvre fordították le. Húsz regénye mellett tucatnyi verseskötete, több mint szász rövid írása jelent meg, hét esszékötete, tizenhárom gyerekkönyve, emellett fordított is.

1929 október 21-én született mint Ursula Kroeber, Kalifornia államban, Alfred L. Kroeber és Theodora Quinn Kroeber antropológusok gyerekeként.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?