Gyergyóalfalvi pedagógusokat díjaztak a magyar kultúra napja alkalmából

Hunyadi Irén gyergyóalfalvi pedagógus és tanítványa – egyben utódja Vargyas Hajnalka kapták a Németh Géza-emlékdíjat. Az elismeréssel már 15. éve olyan pedagógusokat és tanítványaikat tüntetnek ki, akik kiemelkedő munkásságukkal, oktatással és neveléssel hozzájárultak a magyar kultúra ápolásához.

Gáll Szabolcs, Gyergyóalfalu polgármestere méltatta a díjazottakat a vasárnapi csíkszeredai díjátadón. Mint mondta: „Hunyadi Irén 37 éve végzi széleskörű tevékenységét a településen, munkája pedig a szünetekben sem ér véget, egyszersmind a hagyományos értékek védelmezője” – fogalmazott az elöljáró.

A pénzbeli juttatással járó díjat biztosító Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő a vasárnapi díjátadón úgy fogalmazott, a magyar kultúra napja jó alkalom a számadásra azzal kapcsolatban, hogy mit tettünk anyanyelvünk, kulturális és szellemi örökségünk megőrzése érdekében. A politikus hangsúlyozta, fontos, hogy ezen a napon ne csupán a veszélyekről és kihívásokról beszéljünk, hanem ünnepeljük pedagógusainkat is, akik a kultúra „napszámosai”, hiszen tanárainknak köszönhetjük azt, hogy ma anyanyelvünkön emlékezhetünk az előttünk járókra.

A Németh Géza Emlékdíjat 2003 óta osztják ki. Névadója budapesti református lelkész volt, aki a nyolcvanas években kiállt az erdélyi menekültek mellett, megsegítésükre szervezte az Erdélyi Gyülekezetet és a karitatív Reménység Szigete intézményrendszert.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?