A székelyudvarhelyi Migránsoook is ott lesz a Nemzeti Színház idei fesztiválján

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházat is meghívták az idén április 10-29 között zajló, Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó szervezői. A rangos eseményre Erdélyből a sepsiszentgyörgyi társulat kapott még meghívást.

Rangos nemzetközi fesztivál meghívásban részesült a Tomcsa Sándor Színház – adta hírül az intézmény sajtóirodája. A budapesti Nemzeti Színházban idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre a három hetes Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM -Madách International Theatre Meeting), melyre idén három határon túli magyar színház kapott meghívást: a szerbiai Újvidéki Színház, az sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és a Tomcsa Sándor Színház Székelyudvarhelyről.

A Tomcsa Sándor Színház Matei Vișniec darabjából készült előadásával, a Migránsoook – avagy túlsúlyban a bárkánk című produkcióval vesz részt a fesztiválon – amely a darab magyar nyelvű ősbemutatója volt. Az előadást a színház művészeti vezetője, Zakariás Zalán rendezte. “Részese lenni az Európa határait is átívelő művészi dialógusnak bizalmat nyújt a megújuló folytatáshoz, erőt a jövőbeli tervek lendületes megvalósításához, és nem utolsó sorban büszkeséget a székelyföldi kisváros képviseletéhez egy világokat összekapcsoló színházi találkozón” – közli a társulat az örömhírt jelző híradásában.

Tavaly Romániából a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház és a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata kapott meghívást az eseményre. A budapesti Nemzeti Színházban 2014-től szervezett MITEM céljai közé tartozik teret biztosítani a kultúrákat, országhatárokat átívelő színházak kölcsönhatására, egy olyan találkozási pont megteremtése, amelynek során a színházi szakma megismerkedhet egymás művészetével és bővítheti rálátási, kapcsolati hálóját. Az esemény rangját jelzi, hogy a tavaly megrendezett találkozón, 11 ország 22 előadását 4 színpadon tekinthette meg a magyarországi és a külföldről érkező közönség. A nemzetközi színházi palettát tavaly Olaszország, Dánia, Macedónia, Svédország, Oroszország, Norvégia, Lengyelország, Lettország, Litvánia és Románia jelentette.

Kapcsolódók

Kimaradt?