Öt film, amiben szerepelt a Dreams, a The Cranberries egyik első dala

A ’90-es években, kis túlzással, nem lehetett úgy beülni a moziba – főleg, ha amerikai romantikus vígjáték volt műsoron –, hogy ne csendüljön fel a The Cranberries Dreams című dala. Az együttes hétfőn tragikus hirtelenséggel elhunyt énekesnője állítólag első szerelméről írta ezt a dalt.

A Dreams a zenekar első, Everybody Else Is Doing It, Why Can't We? című 1993-as albumán szerepelt, ez a dal szerzett hírnevet az együttesnek a Linger mellett. A következő évben máris négy film vásárolta meg a dalt a spoundtrakcjére: a hong kongi Csungking Expressz (Chung Hing sam lam) és három amerikai film: A hetedik fiú (Safe Passage), a Dugipénz (Milk Money) és Az új karate kölyök (The Next Karate Kid).

Wong Kar Wai Csungking Expressz című filmjében két melankolikus Hong Kong-i rendőr szerelemes lesz két különös lányba, egyikük a The Cranberries dalára mozog a térben ebben a videoklip-szerű jelenetben. A film zene-kép összhangját a Dreams egyik további filmes alkalmazása sem tudta felülmúlni.

A dal valószínűleg a lányt alakító Faye Wongnak is nagyon tetszett, ugyanis színpadon ő maga is előadta, mégpedig kínai fordításban:

Kevésbé szervesen kapcsolódik a The Cranberries dala Az új karate kölyök „táncoló szerzetesek” jelenetéhez:

A Dreamst a későbbi években is előszeretettel használták a filmesek, 1995-ben például a Beverly Hills sorozat egyik epizódjában:

De 1996-ban a Mission: Impossible egyik kísérődala is ez lett, 1998-ban pedig Tom Hanks és Meg Ryan szerelmes karakterei erre vonultak Manhattan utcáin A szerelem hálójában (You've Got Mail) című romantikus komédiában.

További filmekben használt The Cranberries dalok itt. Végül pedig a Dreams az együttes eredeti videoklipjével:

Kapcsolódók

Kimaradt?