Így ünnepel Marosvásárhely a román, illetve a magyar kultúra napján

Hagyományos felolvasómaratonnal és több előadással készülnek Marosvásárhelyen a hétfői Román Kultúra Napjára, illetve az egy héttel később ünnepelt Magyar Kultúra Napjára.

A Studium – Prospero Alapítvány nem csak a magyar, de a román kultúra napját is készül megünnepelni, ahogy azt már néhány éve teszi Marosvásárhelyen. Mihai Eminescu születésének napján, azaz január 15-én, hétfőn olyan felolvasómaratonra várnak minden irodalom- és kultúra-fogyasztó vásárhelyit, aki nemzetiségtől függetlenül szeretne bekapcsolódni a rendezvénybe és öt percet olvasna a Studium Orvosi Szakkönyvtárban.A szervezők román szerzők műveit  ajánlják felolvasásra, de lehet román nyelvre fordított magyar irodalmi alkotásokból is felolvasni. Akinek van otthon kedvenc szerzője, vagy kötete, az magával viheti, aki nem visz, az a helyszínen kihelyezett könyvekből választhat olvasnivalót.

A felolvasómaratonra a citeste.mures@gmail.com címen lehet regisztrálni. Az előző években is arra kérték a szervezők az érdeklődőket, hogy regisztráljanak, de azt sem küldték haza, aki anélkül jelentkezett a helyszínen. Az eseményt élőben közvetítik az interneten is.

Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján a szervezők olyan irodalmi alkotásokat ajánlanak felolvasásra, amelyek szerzői marosvásárhelyiek, vagy valamilyen módon kötődnek a városhoz. Ezen kívül az évfordulós magyar szerzők műveiből is választhatnak. Az idén például Rejtő Jenő halálának van a 75. évfordulója, Szilágyi Domokos születésének 80. évfordulója, Hamvas Béla halálának 50. évfordulója, Dsida Jenő és Karinthy Frigyes halálának 80. évfordulója. A felolvasók a teljes román irodalom magyarra fordított alkotásaiból is válogathatnak.

A Maros Művészegyüttes székházában Petőfi Sándor 1847-ben kiadott verseskötetét ismertetik a Magyar Kultúra Napján, azt követően pedig a János Vitéz táncszínházi produkciót játssza az együttes – tájékoztatott Barabási Attila Csaba igazgató.

A két egész napos rendezvény közötti héten további kulturális rendezvények várják a marosvásárhelyieket: január 17-én, szerda délután 5 órától a Studium Prospero Kulturális Központban roma est lesz, amelynek meghívottja Moca Rudy színművész, aki roma közösség identitásáról, kultúrájáról értekezik román nyelven. Január 18-án, csütörtök este 6 órától ugyanott az örmény hagyományokkal ismerkedhetnek az érdeklődők Puskás Attila, a Marosvásárhelyi Örmény – Magyar Kulturális Egyesület elnökének marosvásárhelyi örményekről szóló előadása alatt. Az előadásra jegyet kell váltani, a részvételi szándékot naponta délelőtt 9 és délután 3 óra között az  office@studium.ro címen vagy a 0730627439 telefonszámon lehet jelezni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?