Telefonos irodalomajánlóval ünneplik Csíkszeredában a Román Kultúra Napját

A Román Kultúra Napjára szervezett rendhagyó eseményt szervez január 15-én délután 4-től 7 óráig a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár. A rendezvénysorozaton a csíkszeredai román irodalmi kör is bemutatkozik.

A kortárs román irodalom – és a programozás – iránt érdeklődő közönséget szólítja meg hétfőn Csíkszeredában a Kájoni János Megyei Könyvtár. A Román Kultúra Napján délután négy órától kezdődő, Hargita Megye Tanácsa által támogatott irodalmi rendezvénysorozaton elsőként a csíkszeredai Buna Vestire irodalmi kör mutatkozik be. Bedő Melinda, a könyvtár osztályvezetője tájékoztatása szerint ezt a kortárs román irodalmi művek rövid ajánlása követi, s közönség szavazatai alapján a legsikeresebb ajánlókat díjazzák.

„Kérjük, NE kapcsolja ki okostelefonját!”

Öt óra után pedig kétórásra tervezett, izgalmas találkozóra kerül sor, melyen a George Barițiu Brassó Megyei Könyvtár munkacsoportja az írott kultúra innovatív közvetítésére mutat be egy saját fejlesztésű applikációt. A brassói megyei könyvtár informatikai osztálya és a romániai könyvkiadók egyesületének közös projektje ugyanis az IZILIT – „Întâlnire ZIlnică cu LITeratura” – olyan ingyenesen letölthető, Android és IOS operációs rendszerekre fejlesztett alkalmazás, amely naponta ajánl felhasználói figyelmébe egy-egy kortárs román irodalmi művet.

A brassói munkacsoport tavaly szeptemberben kezdte el a fejlesztés promóciós körútját. Megtudtuk, az ajánlókban szereplő műveket a romániai könyvtárakban készült statisztikákra alapozva válogatták ki, a kedvelt román kortárs művek rangsorából. Amint az eseményre készült meghívó is jelzi: a telefonokat kötelező bekapcsolva tartani, hiszen az androidos programot mindenki kipróbálhatja – ehhez hasznos lehet tudni, hogy csíkszeredai könyvtárban ingyenes wi-fi is üzemel. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?