Újévi zenekavalkád a Moszkvába készülő csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekartól

Újból elragadtatta a közönséget Csíkszeredában kilencedik újévi hangversenyén a sikert sikerre halmozó Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar, akik idén Moszkvában is fújják. A 2008-ban alakult csapat karnagyától színes magyarázatot kaptunk az újévi műsorhoz.

Többek között a Mission Impossible amerikai film főcímzenéje, de A-ha-dalok, Carmina Burana, Rózsaszín párduc és más ismert melódia is csiklandozhatta füleinket a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekart hallgatva kedd este Csíkszeredában. A csapat vezetőjével, Sándor Árpáddal a fellépést követően beszélgetve megtudtuk: az együttes történetének egyik érdekessége, hogy az első 30 darab fúvós és ütős hangszerüket a csíkszentsimoni önkormányzat vásárolta. A karnagy elmondta: az akkori harminc zenész közül az évek során többen kimaradtak, de jöttek újabb és újabb gyerekek, akik tanulni, zenélni akartak és mára a zenekaruk 90 tagból áll: egy 50 fős (nagy) zenekarból és egy 40 fős (kis) utánpótlás zenekarból.„Az újévi hangversenyre úgy válogattam össze a darabokat, hogy legyen benne minél több fajta stílus, minden korosztálynak legyen valami, ami tetszik. Voltak magyar- és külföldi indulók, klasszikus zenedarabok fúvószenekari átiratban, felcsendültek ismert operett-dallamok, népdal-feldolgozástok, magyar és külföldi könnyűzenei slágerek” – részletezte Sándor Árpád.

Aki lemaradt a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar csíkszeredai, újévi koncertjéről, szombaton 19 órától a csíkmindszenti sportcsarnokban hallgathatja meg. A kijárathoz elhelyezett dobozba tett adományaival a közönség a zenekar hangszer, illetve kottaállományának a bővítését támogathatja.

Mikor arról érdeklődtünk, hány fellépésük volt az elmúlt évben, igazán nem számítottunk erre a statisztikára: 2017-ben összesen 46 alkalommal álltak színpadra országhatáron belül és kívül. Tavaly nyáron volt egy nemzetközi fúvószenekari versenyük is Csíkszentsimonban, amelynek eredményeként a zenekar meghívást kapott 2018. augusztus 24. és 28. között Moszkvába egy nemzetközi fúvóstalálkozóra és versenyre. 2017 november 3. és 12. között Magyarországon és Lengyelországban (Gmina Tarnow) turnézott a zenekar.

Immár hatodik éve, hogy Lengyelország függetlenségének ünnepére hivatalos a zenekar, és minden évben 1500-2000 embernek ad koncertet az ünnepség keretében, mesélte Sándor Árpád. 2018. június 29. és 30. között lesz ismét fúvószenekari verseny Csíkszentsimonban, amelyre várnak minden zenekart, vagy zenekedvelő embert nézőként, hallgatóként.A fellépések között oktatás is szerepel az idei tervek között: július 25. és augusztus 3. között megrendezik a VII. Csíkszentsimoni Művésztábort, ahol a fúvós- és ütős hangszer oktatás mellett néptáncot, népi mesterségeket is tanulhatnak a résztvevők. Novemberben pedig terveik szerint hetedik alkalommal indulnak az ünnepi koncertkörútra.

Kulcsok az újévi hangversenyhez

A tőlük megszokott színes, újévi hangversenyen idén is repertoárra kerültek indulók, rajzfilmek, sorozatok és különböző filmek zenéi, de klasszikus zenei átiratok, népdalfeldolgozások, külföldi és magyar könnyűzenei slágerek is. A Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar Újévi hangversenyének repertoárjából szemlézgetünk érdekességeket.

Hangversenyük a Washington Post című indulóval kezdődött, amelyet a szouszafon megálmodója komponált. John  Philip Sousa amerikai zeneszerző és karmester 19. század végén feltalálta a szouszafont, amely a tuba egyik variánsa. Az első példány az 1890-es években készült Connban. Sousa azért készíttette ezt a hangszert, mert a menetelő rezes bandája tubáinak hordozhatóságával nem volt megelégedve. Ugyan léteztek a helikonok, de azoknak a tölcsére egy bizonyos irányba nézett, Sousa kívánalma viszont az volt, hogy ez a hangszer az egész együttes „tetejére” egy ép basszushangot tudjon fújni.

A koncert Johnnie Vinson Broadway című művével folytatódott, majd Henry Mancini közkedvelt Rózsaszín Párducával. Az amerikai zeneszerzőről kevesen tudják, hogy nagyjából 500 film és tévésorozat zenéjét szerezte, 90 lemeze jelent meg, s az Álom luxuskivitelben című film zenéjéért Oscart kapott.

Johannes Brahms német zeneszerző ötödik magyar táncát fúvószenekari átiratban Horváth Adrián kortárs magyarországi kamaraművész és zenepedagógus hangszerelésével hallhattuk. Hidas Frigyes magyar zeneszerző Vidám zene fúvószenekarra című műve a közönséget talán egy egész esztendőre fölvidította. Hallhattuk részletet Orff Carmina Buranajából is, de Horváth Adrián hangszerelésében a Magna Cum Laude együttes közkedvelt Pálinkadalát is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?