Művészi aktok és életképek a csíkszeredai járókelőknek

Sütkérezve szemlélődtek a székelyföldi fotóklubok immár szabadtérre kiállított munkái között kedden a csíkszeredaiak. A tárlatanyag a 3. Székelyföldi Fotóbiennálé kiállítását kíséri, amelyet január 18-ig lehet megtekinteni a Megyeháza Galériában.

Művészi aktokra is bukkanhat az, aki a Csíki Játékszín előtt kiállított fotók között időzve szemlélődik a napokban Csíkszeredában. A portrékat, életképeket és tájképeket felvonultató anyagot székelyföldi fotóklubok tagjainak műveiből válogatták, az anyag pedig a 2017-es, III. Székelyföldi Fotóbiennálé kísérőrendezvényeként köszönti a csíkszeredaiakat.Sajnos, mint észleltük, az alsó sorokban levő műveket több helyütt valaki megkarcolta, így a vandálság nyomait is bele kell komponálnia a szemlélőnek a képekbe - ez rendkívül zavaró, kiváltképp amikor egy kis juhászgyerek lencsébe néző szemein karistolt a „társalkotó”.

A vándortárlathoz a zsűrizett munkákból nyílt kiállítás is kapcsolódik, mely a 100 legjobb munkát állítja ki, és melynek a Megyeháza Galéria ad otthont január 18-ig.Mind a 100 pályamű megtekinthető virtuálisan az eseményre kiadott katalógusban, itt.

Amint a Hargita, Kovászna és Maros Megye Tanácsa, Hargita megyei Kulturális Központ, illetve a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezte biennáléról a pályázati felhívás megjelenésekor megírtuk,  három kategóriában lehetett a fotókat versenybe küldeni: Mozgás, Kenyér és Nyitott témában. Amint az a december 18-i tárlatnyitón elhangzott: a beküldött pályaművek száma azt jelzi, hogy növekszik az érdeklődés az esemény iránt: 17 országból összesen 283 személy 1516 pályaművet küldött be. A zsűri elnöke idén Ádám Gyula fotóművész, a Hargita Megyei Kulturális Központ munkatársa volt, aki a csíkszeredai, év végi  tárlatnyitón  elmondta, hogy rendhagyó módon idén nem pontozással dolgozott a zsűri, hanem közösen értékelték ki a munkákat, és számára nagy élmény volt az érvek ütköztetése, a jó hangulatú vita.

A zsűri tagjai idén Eifert János (Magyarország), Eugen Negrea, a Romániai Fotóművészek Szövetségének elnöke (AAFR), Louis Guermond (Franciaország), Tordai László Ede (Marosvásárhely ) voltak. 

Ugyanakkor Vargyasi Levente, a Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársa úgy értékelte, idén a Mozgás kategóriába érkezett fotósorozatok és a nyílt tematika volt erős, a Kenyér témára viszont a kiírók elképzelésétől és kenyér-témaértelmezésétől távolabb eső munkákkal is többen beneveztek. Csíkszeredából Marosvásárhelyre vándorol a képanyag.

Díjazottak – III. Székelyföldi Fotóbiennálé 

A: Open
I. Díj – Hans Gindlesberger  USA, New York
II. Díj – Teresa Meier  USA
III. Díj – Kralovánszky Balázs  Kanada, Toronto

Román Fotóművészek Egyesületének díja 
Haragos Zoltán  Románia, Marosvásárhely

B: Mozgás
I. Díj – Jiexiong Ye  Kína  és Máté Bence  Magyarország, Pusztaszer
II. Díj – Hlavathy Károly  Románia, Sepsiszentgyörgy
III. Díj – Gábor Lajos  Románia, Székelyudvarhely
Eifert János-díj
Balázs Attila  Románia, Székelyudvarhely
 
C: Kenyér
II. Díj – Kozma Erzsébet  Románia, Zetelaka
III. Díj– Jiexiong Ye  Kína
A Magyar Fotóművészek Világszövetségének Díjai:
Aranyérem: Kozma Erzsébet, Máté Bence, Kralovánszky Balázs
Oklevél: Haragos Zoltán,  Hlavathy Károly, Gábor Lajos

Kapcsolódók

Kimaradt?