Wanna watch Netflix & chill? Szótár a téli „sorozatnézős” napokra

Az év végi szabadnapok és a ködös-szeles idő a sorozatnézésnek kedvez, annál is inkább, hogy november közepétől a Netflix mellett az HBO Go tartalmaira is elő lehet fizetni Romániában. Összeállítottuk a binge watcherek szótárát.

A binge watching (egy tévésorozat több részét együltünkben megnézni) 2017-es romániai rekordja a Netflix hivatalos adatai szerint a Stranger Things második évadához kapcsolódik, ezt a sorozatot nézték meg legrövidebb idő alatt a romániai előfizetők, és a legtöbben október 29-én kapcsolódtak a Netflixre, éppen aznap, amikor ezt a sorozatot közzétették. Nem csak az online tartalomszolgáltatók előfizetői, hanem az illegális letöltések haszonélvezői is bingingelhetnek. A TorrentFreak szokásos évértékelője szerint világszinten még mindig a Trónok harca vezeti a torrentes letöltések listáját.Az online elérhető médiatartalmak a megváltozott fogyasztói szokásokkal együtt új kifejezéseket is eredményeztek. A cord-cutting (kb. „zsinórvágás”) például a kábeltévé-előfizetés lemondásának egyre általánosabb jelenségére utal.

Netflix & chill és társai

Az egyre népszerűbb streaming szolgáltatások a társas érintkezés különböző formáira, például a szexre használt szlenget is átírták. Az Egyesült Államokban már 2015-ben külön jelentéssel bírt a Netflix & chill: szeretkezni sorozatnézés közben vagy után. A szókapcsolat (történetéről itt olvasható összeállítás) azóta legalább annyira elterjedt, mint korábban mondjuk a selfie.

További netflixes szókapcsolatok:

  • Netflix and cuddle – ez ugyanaz, mint a Netflix & chill, csak „chill”, azaz szex nélkül
  • Netflix cheating – titokban egyedül megnézni egy részt abból a sorozatból, amit a partnereddel közösen néztek; a Netflix felmérése szerint a sorozatokat közösen néző párok 48 százaléka elkövetett már ilyen „félrelépést”
  • Netflexting – egyszerre nézni ugyanazt a sorozatot valakivel, aki máshol van, és szöveges üzenetekben megbeszélni minden egyes jelenetet
  • Netflix buddy – valaki, akivel takarékossági okokból vagy csak barátságból megosztod a Netflix előfizetésedet
  • Netflix block - mikor már egy órája nézegeted az elérhető sorozatokat, és egyik mellett sem tudsz dönteni (erre az esetre ajánljuk a Maszol sorozatkritikáit)

Kapcsolódók

Kimaradt?