Ezt a tíz filmet már biztosan láthatjuk a 17. TIFF-en

Tíz filmcímet jelentett be a Transzilvánia Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), amelyek a velencei és san sebastiani szemlékről érkeznek Kolozsvárra. A 17. TIFF-et 2018. május 25. és június 3. között szervezik meg, derül ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményből.

Vetítik a fesztiválon a Velencei Filmfesztivál Ezüst Oroszlán-díját elnyerő Foxtrotot, amelynek rendezője, Samuel Maoz 2009-ben az Aranyoroszlánt is megkapta a Lebanonnal, 2010-ben pedig zsűritagként volt jelen a TIFF-en. A késhegyen táncoló drámát és fekete komédiát ötvöző, abszurdba hajló film egy izraeli család háborús története, Lior Ashkernazival a főszerepben (Big Bad Wolves, The Wanderers).Szintén visszatérő vendége a TIFF-nek Hafsteinn Gunnar Sigurdsson izlandi rendező (Either Way, Paris of the North), aki most Under the Tree című filmjét hozza el Kolozsvárra. Az alkotást a zürichi és hamptonsi fesztiválon díjazták, a Velencei Filmfesztivál Orizzonti válogatásában is szerepelt. A tragikomédia egy családi ház udvarán nőtt terebélyes fa körül forog, amely árnyékot vet a szomszéd napozójára és ez határtalan konfliktushoz vezet.

A 17. TIFF programján olasz maffiáról szóló musical is szerepel. A Nápolyban játszódó Ammore et malavita, a Maretti testvérek filmje, egy maffiafőnök áltemetése körüli bonyodalmakból indul.Szintén zenés film a Nico, 1988, a Velencei Filmfesztivál Orizzonti szekciójának fődíjasa. Susanna Nicchiarelli életrajzi filmje a Velvet Underground énekesének utolsó turnéjáról szól. Christa Päffgent, a „sötétség papnőjét”, Andy Warhol múzsáját Trine Dyrholm dán színésznő alakítja, mellette feltűnik Anamaria Marinca román színésznő is.

Az Orizzonti szekció zsűrijének különdíjasa, a „kényelmetlen, de lenyűgöző” Caniba című dokumentumfilm is látható lesz Kolozsváron. A Leviathant jegyző Lucien Castaing-Taylor és Verena Paravel antropológusok ezúttal Issei Sagawa japán kannibál életét vizsgálták.

Velencében és Jeruzsálemben is közönségdíjat kapott Savi Gabizon Longing című fekete komédiája egy valószerűtlen házasságról és egy férfiról, aki „tanulja” az apaságot, miután tudomást szerez arról, hogy meghalt a fia, akiről azelőtt nem is tudott.

A Venice Days szekció fődíjasa, a Candelaria is bekerült a TIFF válogatásába: Jhonny Hendrix Hinestroza egyik napról a másikra élő hetvenéves pár kezébe adott kamerát a kubai gazdasági válság idején. A pár újra felfedezi a szenvedélyt az objektív segítségével, de játékuk problémássá válik, amikor kisfilmjeik dealerek kezére jutnak.

A San Sebastian Nemzetközi Filmfesztivál FIPRESCI-díjas filmje, a Life and Nothing More António Méndez Esparza (Aqui y allá) második filmje, operatőre pedig az a Barbu Bălășoiu, aki Cristi Puiu Sieranevadáját is filmezte. A rendező amatőr szereplőkkel dolgozott, filmjében egy észak-floridai szegény közösség életét világítja át.

San Sebastianban a zsűri különdíját kapta a Handia, Jon Garano és Jose Mari Goenaga 19. században játszódó filmje, amely a világ legmagasabb emberéről és a legösszetartóbb családokat is széthúzó hírnévről szól.Szintén a család törékenységét vizsgálja az argentin Diego Lerman Una Especie de Familia című filmje, amely Chicagóban nagydíjat, San Sebastianban pedig a legjobb forgatókönyv díját nyerte. Főszereplője a Goya-díjas színésznő (Magical Girl), Bárbara Lennie.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?