Ezeknek az erdélyi versenyzőknek szurkolhatunk a Fölszállott a páva középdöntőiben

A Fölszállott a páva elődöntőiből továbbjutók két középdöntőben állhatnak ismét rajthoz. Az első megmérettetésen két erdélyi, a másodikban ugyancsak két erdélyi és egy felvidéki versenyző lép fel, olvasható az MTVA közleményében.

A Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató verseny két középdöntőjében ismét két tucat induló mutathatja be tudását. Az MTVA és a Hagyományok Háza közös műsorába ezen a héten az Ördöngös Zenekar és Eötvös Remus Erdélyből érkezik.„A verseny összekovácsolta a csapatot, most a zenei pontosításokra koncentrálunk” – beszél a verseny tapasztalatairól Miklós Hunor, a zenekar prímása. „Nyereségnek éreztük mindkét továbbjutást, amikor meghallottuk a jó hírt, nem is fogtuk fel talán, mi is történt velünk. Az otthoni fogadtatás is emlékezetes volt, még szamosújvári román hírportál is gratulált nekünk. A zeneválasztásban ezúttal messzebbre tekintünk, és a középdöntőre kalotaszegi válogatással készülünk.”A verseny egyik legnagyobb egyénisége Eötvös Remus, a szívvel-lélekkel szereplő őrkői énekes. A család barátja, ügyeinek intézője, a kiváló pedagógus Szabó Etelka beszél a cigány őstehetségről, elmondása szerint a válogatót és az elődöntőt Remus minimális izgalommal, őszintén, tiszta szívvel, ősei hitével dolgozta végig. Mélyen vallásos, katolikus ember, aki „Drága Jézus segíts meg” imával lépett mindig színpadra. Ezúttal is, az őrkői öregektől tanult dalcsokorral kedveskedik a nézőknek.

A második középdöntőbe Magyarország határain kívülről a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes, a gyimesközéploki Tatrospart Néptánccsoport és a pusztinai Veres Mihaela került be.

„Egy szórványban élőnek nagyon jólesett a figyelem, s a siker” – értékelte a továbbjutást Kupec Mihály, a felvidéki együttes művészeti vezetője. „Hétvégén egy születésnapra voltunk hivatalosak, s a meghívottak nemcsak az ünnepeltet, de minket is meleg szívvel köszöntöttek. Közeledik karácsony, így a középdöntőre egy gömöri betlehemes szokást elevenítünk fel.”

„Nagy sikernek lehettünk tanúi, egész Gyimes völgye rólunk beszél” –osztja meg gondolatait az eredményükről Antal Tibor a Tatrospart Néptánccsoport alapítója. „Egy kis pihenés következik, de már előre tekintünk, a középdöntő csángó lakodalmassal állunk színpadra.”

„Szinte hihetetlen, hogy egy igazi tehetség előzmények nélkül ért el ilyen szép eredményt” – mondja büszkén Földesi Jánosné, Mihaela felkészítő tanára. „Két település ünnepelt, Szombathely és Pusztina. Tanítványom két testvére Franciaországban és Németországban nézték végig a versenyt, s könnyes szemmel örültek testvérük sikerének. A középdöntőre széki népdalokkal, lassúval és négyessel készülünk.”

A december 15-én és 22-én a Duna Tv-n közvetített középdöntőket a döntő december 29-én követi, ahol a négy kategória győztese mellett a közönség is kiválasztja 2017 legjobb produkcióját. Az adások interneten is megtekinthetőek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?