Kihirdették az Aranyfeszt országos diákvetélkedő győzteseit

A csíkszépvízi Nyírő József Általános Iskola csapata nyerte a 7–8. osztályosoknak szervezett országos Aranyfeszt diákvetélkedőt. A Kolozsváron tartott szombati gálaesten hirdettek nyertest a szervezők.

December 8−10. között zajlott Kolozsváron az Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából 7–8. osztályosoknak szervezett országos Aranyfeszt utolsó fordulója. Erdély kilenc megyéjének 18 csapata mutatkozott be az RMDSZ kulturális és társadalomszervezési főosztályai által szervezett vetélkedőn. A szakmai zsűri a beküldött munkák értékelése és a közös tevékenység után a csíkszépvízi Nyírő József Általános Iskola csapatát hirdette ki első helyezettként. Díjuk egy brüsszeli tanulmányi út Winkler Gyula európai parlamenti képviselő jóvoltából. A 2. és 3. helyezettek egy-egy értékes könyvcsomagot kaptak, az IDEA könyvtér jóvoltából.

Szombaton kolozsvári Tranzit ház adott otthont az Aranyfeszt országos diákvetélkedő kiértékelőjének és gálaestjének, ahol az 5 tagú szakma zsűri díjazása előtt workshopokon vehettek részt a diákok. Márton Evelin a karakterépítést ismertette a résztvevőkkel; Balázs Imre József kreatív írás tippeket és trükköket osztott meg; Kulcsár Árpád a sajtó- és az irodalmi nyelv kapcsolatait mutatta be; László Noémivel verseket boncoltak a diákok és Könczey Elemér a karikatúrákból tartott gyorstalpalót.

 „Bátrak vagytok. Nem álltatok meg ott, ahol sokan mások: akik csak elcsodálkoznak egy Arany versen, egy balladán, vagy akár a Toldin. Ti hagytátok, hogy hasson rátok ez az életmű, és megmutattátok nekünk azt, hogy mitől személyes ez a viszony. Kreatív módon átértelmeztétek Arany János verseit, nem féltetek saját szájízetek szerint átírni azokat. Ettől lett a tietek, a miénk, a ma embereivé Arany János: kiemeltétek őt a tankönyvekből és átadtátok nekünk” – hangsúlyozta Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke az ünnepi kolozsvári gálán.

Mint fogalmazott, az egyik legsikeresebb diákvetélkedőt szervezték meg a munkatársai: Újvári Dorottya és Molnár Bea. Nem volt könnyű dolguk, hisz több mint 70 csapat jelentkezett a vetélkedőre, ebből 9 megye 18 csapata jutott tovább a döntőbe. Szerinte ez a verseny azért is különleges volt, mert egyforma eséllyel indultak a nagyvárosból, és a kisebb településekről érkező diákok. Megmutatták, hogy bármilyen környezetben lehet szeretni, magunkénak érezni az erdélyi magyar kultúrát, és ez az, ami erdélyi magyar identitástudatunk alapköve.

A gyerekek díja a kreatív workshopokon kívül egy személyes találkozó volt Kiss Judit Ágnes magyarországi költővel, akiknek titkos szerelmes verseket is írtak. Emellett találkoztak Lupescu Katával is, aki bemutatta nekik azt a világot, amiről a Kalózlány c. könyve szól, s aki este a Mary Grace koncerten bulizott a részvevőkkel együtt.

A Winkler Gyula parlamenti képviselő által felajánlott fődíjat a Csíkszépvíz-Csíkszentmiklósi Nyírő József Általános Iskola csapata nyerte, második helyezettként a marosvásárhelyi Liviu Rebreanu Általános Iskola és harmadik helyezettként a küküllődombói Ádámosi Általános Iskola csapata vihette haza az Idea Könyvtér által felajánlott könyvcsomagot.

Winkler Gyula parlamenti képviselő üzenetét Csorba Zsuzsanna továbbította a gálán résztvevőknek: „Az Örökségünk Őrei országos vetélkedő után egy újabb sikeres rendezvény született, amely Erdély szerte megszólította a diákokat. Arany János életművét magyarsága és európaisága határozza meg. Ez kettősség ma is aktuális nekünk, erdélyi magyaroknak, emellett a kettősség mellett kell megélnünk magyar identitásunkat és európai identitásunkat. Ez a kettősség nem kizárja, hanem kiegészíti, megerősíti egymást. Európa akárcsak Arany idejében ma is forrong, nyilván más problémák miatt, de a hogyan tovább Európa? olyan kérdés, amely mindannyiunk hétköznapját és jövőjét meghatározza. Azok a fiatalok, akik kultúrájukat, anyanyelvüket fontosnak tartják és ápolják hosszútávon aktív és cselekvő fiatalokká válnak, akik majd felnőttként Európát úgy formálják, hogy a kulturális sokszínűség ne csak szlogen, hanem valódi érték legyen.”

A győztes csapatok:

I. Csíkszépvíz-Csíkszentmiklós: Nyírő József Általános Iskola, Irányítótanár: Tamás Tünde magyartanár, Csapattagok: Erőss Nóra, Erőss Izabella , Deák Dorottya, Lakatos Krisztina, Balázs Bence

II. Marosvásárhely: Liviu Rebreanu Általános Iskola, Irányítótanár: Majláth Gabriella, Csapattagok: Fazakas Csongor, Forró-Bathó Eszter-Anna, Henter Szende, Szabó Júlia Emese, Szász Szonia 

III. Küküllődombó: Ádámosi Általános Iskola – Kükllődombói szerkezet, Irányítótanár: Fülöp Erika Anna, Csapattagok: Tóth Gabriella, Miklós Renáta, Barabás Norbert, Bényi Erik Csongor. 

Kapcsolódók

Kimaradt?