Magyar jelölteknek szurkolhatunk a bukaresti operagálán

Magyar rendező, koreográfus és énekes is versenyben van az ötödik alkalommal szervezett országos operagálán, hívja fel a figyelmet a Szabadság kolozsvári napilap. A díjátadót csütörtökön szervezik meg Bukarestben.

Összesen 14 kategóriában osztanak díjakat, kategóriánként legfeljebb három jelölt közül kerül ki a díjazott.

A legjobb rendezőnek járó elismerésért versenyben van a budapesti Kürthy András (Kolozsvári Román Opera, Vincenzo Bellini: A puritánok).Több, a Kolozsvári Román Operával közreműködő alkotó is szerepel a jelöltek között, például a legjobb karnagynak járó díjra felterjesztett Giuseppe Sabbatini, illetve Irina Săndulescu Bălan, akit a legjobb magánénekesnő díjára jelöltek az Anyeginben játszott Tatjána szerepéért. Ugyanebben a csoportban szerepel Kele Brigitta, a magyar opera Bohéméletében alakított Mimijével. A Kolozsvári Magyar Opera Tosca előadásában nyújtott Cavaradossi-alakításáért a legjobb férfi magánékes kategóriában szerepel Pataki Adorján.A legjobb balettelőadás kategóriában szintén mindkét kolozsvári operatársulat jelölést kapott: a Zorba (Kolozsvári Román Opera, Lorca Massine koreográfiája), illetve A test ébredése (Kolozsvári Magyar Opera, Jakab Melinda koreográfiája). Utóbbi előadással Jakab Melinda a legjobb koreográfiák kategóriájában is szerepel.

A legjobb férfi énekes debütje csoportban jelölt Sándor Csaba, a kolozsvári magyar társulat előadásában alakított Don Giovanni címszereppel. A legjobb balett-táncosoknál a Kolozsvári Román Opera táncosainak neve szerepel: a férfiaknál Dan Haja (Zorba, címszerep), a nőknél Liana Taloş (Hortance asszony, Zorba). A legjobb román produkció díjára csak a Csizmás kandúrt, a kolozsvári román társulat előadását jelölték, Traian Savinescu rendezésében.

A csütörtökön 19 órakor kezdődő gála díszvendége a híres tenor, Juan Diego Flórez, aki először énekel román színpadon. A gála nagydíját a román származású népszerű szoprán, Marina Krilovici kapja. Az eseményt élőben közvetíti a román televízió 3-as csatornája, a Radio Romania Cultural, illetve a bukaresti operaház honlapján is követhető.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?