RAO könyvkiadó: „mesterséges botrány” a Voiculescu és Năstase kötete körüli felháborodás

Sokan nem nézik jó szemmel, hogy a RAO könyvkiadó standjánál a Gaudeamus könyvvásáron bemutatták kért börtönviselt politikus, Dan Voiculesu és Adrian Năstase köteteit, viszont a kiadó elnöke nem érti a felháborodást.

A bukaresti Gaudeamus könyvvásáron pénteken mutatták be a RAO kiadó standjánál Voiculescu Lupta politică című kötetét, valamint Năstase Sub zodia momentului könyvét. A helyszínen tiltakozók fogadták a börtönből szabadult politikusokat, #rezist transzparensekkel jelentek meg. A Humanitas vezérigazgatója, Lidia Bodea még aznap kilépett a Román Könyvkiadók Egyesületéből.

A Bukaresti Ítélőtábla 2014. augusztus 8-án jogerősen 10 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Dan Voiculescu politikus-üzletembert az Élelmiszer-ipari Kutatóintézet törvénytelen privatizációjával kapcsolatos ügyben. Feltételes szabadlábra helyezésére vonatkozó kérelmét 2017 júliusában hagyta jóvá a fővárosi törvényszék. A DNA januárban arra hivatkozva ellenezte Voiculescu szabadlábra helyezését, hogy túl keveset töltött le a rá kirótt 10 év szabadságvesztésből, ugyanakkor rendellenességeket találtak azzal a 11 tudományos munkával kapcsolatban is, amelyeket a börtönben írt, és amelyek alapján lerövidülhet a büntetése. A DNA ügyésze azzal érvelt, hogy mivel a munkák kéziratában nincsenek törölt, kihúzott vagy utólag beírt részek, előfordulhat, hogy nem Voiculescu írta ezeket a könyveket, vagy a kéziratok nem a börtönben készültek. Adrian Năstase volt államfőt először 2012 júniusában, hatalommal való üzérkedésért ítélték letöltendő börtönbüntetésre. Másodszor 2014 januárjában, egy másik korrupciós ügy miatt került börtönbe. 2014 augusztusában feltételesen szabadlábra helyezték. 

A RAO könyvkiadó elnöke, Ovidiu Enculescu szerint a felháborodás csak egy „mesterséges botrány”. A news.ro-nak arról beszélt, hogy teljesen normális, hogy egy könyvvásáron könyveket adnak ki, és mutatnak be, és szerinte ezt mindenki ugyanígy gondolja, aki tud olvasni, és meg is szokta érteni azt, amit olvas. Hozzátette: nem akarja, hogy visszatérjünk azokba a szomorú időkbe, amikor „egy kiadót, egy szerzőt, egy könyvvásár szervezőjét megbélyegeznek egy könyv publikálása vagy egy szerző bemutatása miatt”.Fotó: Octav Ganea/Inquam Photos

A kiadó elnöke továbbá leszögezte: senkit nem köteleznek vásárlásra, egyetértésre vagy nem egyetértésre. „Annyi mindent publikálnak, ami vitát szül. Ez így van rendjén” – fogalmazott. Hozzátette: szerinte a Humanitas vezérigazgatója nem saját akaratából mondott le, hanem valakik nyomást gyakoroltak rá.

A Román Könyvkiadók Egyesületének elnöke, Grigore Arsene a news.ro hírportállal közölte: az egyesület célja nem az, hogy megszabja a tagszervezetek nézőpontját, hanem az, hogy megtalálja a könyvkiadók közös érdekeit, és azokat érvényesítse. Kifejtette: arról, hogy szankcionálják-e az érintett könyvkiadót, a február–március környékén szervezett gyűlésen döntenek.

Mircea Cărtărescu, az egyik legnépszerűbb kortárs román író is kifejtette véleményét, Facebook-oldalán azt írta: azok, akik „szeretik” és „követik” őt, soha többé ne vásároljanak könyvet RAO-tól.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?