FRISSÍTVE - Meghalt az ország egyik legnépszerűbb színésznője, Stela Popescu

FRISSÍTVE - Holtan találták lakásán Stela Popescut - közölte az Agerpresszel a bukaresti rohammentő-szolgálat (SMURD) koordinátora, Bogdan Opriţa. Az ország egyik legnépszerűbb színésznője 81 éves volt.

Pályatársa, Alexandru Arşinel színész csütörtök este közölte, hogy Stela Popescu koporsóját a bukaresti Constantin Tănase Színházban ravatalozzák fel, majd vasárnap Cernica településen helyezik örök nyugalomra, férje, Mihai Maximilian mellé.

Alexandru Arşinel azt is elmondta: a színésznő élettelen testét lánya, Doina Maximilian találta meg bukaresti lakásában. A színésztárs ismeretei szerint Stela Popescu halálát belső vérzés okozta. 

Stela Popescu 1935. december 21-én született a besszarábiai Slobozia-Hodorogea településen, tanítók gyermekeként. Első emlékei ahhoz kötődtek, hogy az orosz hadsereg elfoglalta Besszarábiát. 1940-et írtak ekkor, és apját Szibériába deportálták. Édesanyja Brassóba menekült a kislányával. 

1953-ban a Maxim Gorkij Orosz Nyelvű Egyetemre jutott be, de másfél év után otthagyta, és a belügyminisztérium színházának csapatához szegődött. 1956-ban vették fel a Színház- és Filmművészeti Intézetbe. 1960-ban, az egyetem elvégzését követően a brassói színházhoz került, ahol évente négyszáz előadásban is fellépett. 

1963 és 1969 között a Constantin Tănase Színházban lépett fel, majd a Komédiaszínházhoz szerződött, és 1963-tól folyamatosan együttműködött a román köszolgálati rádióval is. 1968-ban, a brassói Aranyszarvas fesztivál első kiadásán Iurie Darie mellett ő volt a rendezvény háziasszonya. 

A Komédiaszínház színpadán 24 évadot játszott végig, olyan neves rendezőkkel dolgozott együtt, mint Sanda Manu, Ion Cojar, Lucian Giurchescu, Valeriu Moisescu. 1971 és 1979 között felejthetetlen párost alakított a színpadon és a televízió képernyőjén Ştefan Bănică színésszel, majd Alexandru Arşinellel. 1993-ban ismét a Constantin Tănase Színházhoz szerződött, és haláláig kitartott e társulat mellett. 

Filmekben is játszott

Stela Popescu a mozivásznon 1958-ban debütált, több mint két tucat filmben játszott. Számos szórakoztató tévéműsorban vált országszerte ismertté, sok esetben műsorok moderálására kérték fel. 

Alapítványa, az Alexandru Arşinellel közösen működtetett StelaR minden évben megszervezte Mihai Maximilian Díjak Gáláját férje, a neves közíró és humorista emlékére. Szakácskönyvet is írt, Steluţával a konyhában címmel. 

Stela Popescu számos szakmai elismerést kapott hosszú karrierje során. 2004-ben állami kitüntetésben részesült, 2011-ben pedig életműve elismeréseként csillagot kapott a bukaresti Hírességek sétányán.

Kimaradt?