„Kimenő” – összművészeti diákfesztivál áprilisban

Magyarul beszélő középiskolás diákok számára szervez összművészeti fesztivált Gyergyóalfaluban az Antropocentrum Egyesület. A Kimenő a 2010-ben és 2011-ben sikeresen megszervezett Faludy György Irodalmi Fesztivál utóda. Célközönsége az 5-12. osztályos, magyarul is beszélő diákok, bármely országból.

„Célunk a változatos és igényes szórakozás és a játszva tanulás lehetőségét elérhetővé tenni a vidéki ifjúság számára is. Eddig főként a környékbeli településekről, valamint Csíkszeredából, Székelyudvarhelyről, Marosvásárhelyről és Kolozsvárról érkeztek résztvevők, idén már többen bejelentkeztek Budapestről és Hajdúböszörményből is" – áll a Farkas Wellmann Endre által jegyzett, szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

A KIMENŐ idén április 10-13. között lesz. Délelőttönként zártkörű műhelytevékenység zajlik, ide pályázati úton jutnak be a résztvevők. Délutánonként pedig bárki számára nyitott a program, amely főként író-olvasó találkozókból, színházi előadásokból és koncertekből áll, de emellett lesz vetélkedő és bűvész-show is.

Több alkotói pályázatot is meghirdettek: verset, prózát, drámát, irodalmi paródiát, karikatúrát, grafikát és zenét küldhetnek a diákok, és a legjobbak bekerülnek az irodalom-, a grafika- és a zeneműhelybe.

Délelőttönként működik az újságíró-, a filozófia- és a színházműhely is, ezekbe önéletrajzzal és motivációs levéllel jelentkezhetnek az érdeklődők. Határidő: 2013. március 24. Erről bővebben a honlapon lehet olvasni: kimeno.antropocentrum.ro

Idén helyet kapott a programban a Fiatal alkotók felolvasása is, amelynek keretében kötettel még nem rendelkező ifjú alkotók kapnak lehetőséget a bemutatkozásra. A fesztivál harmadik napján csoportos vetélkedőt rendeznek: háromfős csapatok jelentkezhetnek 2013. március 31-ig. Műveltségi kvíz és ügyességi feladatok alapján választják ki a legjobb csapatot, amelynek minden tagja értékes könyvcsomagot kap.

Az Antropocentrum Egyesület pályázatai:

1. IRODALMI ALKOTÓPÁLYÁZAT 5-12. OSZTÁLYOS DIÁKOKNAK

Úgy érzed, van mondanivalód? Meg is tudnád azt versben, prózában vagy drámában fogalmazni? Szeretnéd, ha az írásaidról egy elismert alkotó mondana véleményt?

Küldd el a munkáidat (az öt legjobb, eddig még közöletlen írásodat) a kimeno@antropocentrum.ro címre 2013. március 24-ig. A tárgyhoz ne felejtsd el beírni: Irodalmi alkotópályázat.

A legjobb szövegek beküldőit értékes könyvcsomaggal jutalmazzuk, és bekerülnek a 2013. április 10-13. között Gyergyóalfaluban zajló KIMENŐ Összművészeti Diákfesztivál irodalom-műhelyébe.

2. PARÓDIAPÁLYÁZAT 5-12. OSZTÁLYOS DIÁKOKNAK

Úgy gondolod, hogy egy-két poénnal érdekesebbé vagy aktuálisabbá tudnád tenni az irodalomórán boncolgatott szövegeket?
Írj róluk paródiát, és az eredeti szöveggel együtt küldd el a munkádat a kimeno@antropocentrum.ro címre 2013. március 24-ig! A tárgyhoz írd be: Irodalmi paródia!
A legsikerültebb munkák beküldői értékes könyvcsomagot kapnak.

3. GRAFIKAPÁLYÁZAT 5-12. OSZTÁLYOS DIÁKOKNAK

Részt vennél egy grafikaműhelyben, ahol egy képzőművész irányításával dolgozhatnál?
Erre lehetőséged lesz a KIMENŐ Összművészeti Diákfesztiválon 2013. április 10-13. között Gyergyóalfaluban.
Készíts egy grafikát és küldd el nekünk a következő címre:
Antropocentrum Egyesület, 537130 - Gyergyóalfalu (Joseni), István pap tér, 665. sz., Hargita megye, Románia
Minden beérkezett munkát kiállítunk a fesztivál helyszínén. A legjobb művek beküldői értékes könyvcsomagot kapnak, és bekerülhetnek a KIMENŐ grafikaműhelyébe.
Beküldési határidő: 2013. március 24.

4. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS AZ ÚJSÁGÍRÁS IRÁNT ÉRDEKLŐDŐ, 5-12. OSZTÁLYOS DIÁKOKNAK

Ha kipróbálnád, milyen napilapot írni, jelentkezz a KIMENŐ újságíróműhelyébe, ahol szakemberek irányításával készül a Fesztike, a 2013. április 10-13. között Gyergyóalfaluban zajló rendezvény lapja.

A jelentkezéshez az önéletrajzodat és egy általad készített interjút (max. 2500 jel) kell küldened a kimeno@antropocentrum.ro címre.

Beküldési határidő: 2013. március 24.

5. ZENEPÁLYÁZAT 5-12. OSZTÁLYOS DIÁKOKNAK

Van saját zenéd, dalod? Szoktál verseket megzenésíteni?

Küldd el a műveidet a kimeno@antropocentrum.ro címre, és értékes könyvcsomagot nyerhetsz.

Beküldési határidő: 2013. március 24.

6. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS 5-12. OSZTÁLYOS, SZÍNHÁZKEDVELŐ DIÁKOKNAK

Jelentkezz a KIMENŐ Összművészeti Diákfesztivál színházműhelyébe, ahol elismert szakemberek irányításával dolgozhatsz 2013. április 10-13. között Gyergyóalfaluban.

Küldd el a fényképes önéletrajzodat 2013. március 24-ig a kimeno@antropocentrum.ro címre! Írd meg azt is, hogy miért szeretnél bekerülni ebbe a műhelybe, a levél tárgya pedig "Színházműhely" legyen!

7. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A FILOZÓFIA IRÁNT ÉRDEKLŐDŐ KÖZÉPISKOLÁSOKNAK

Szeretsz vitázni? Jó kérdéseket és helytálló válaszokat keresni?
Jelentkezz a KIMENŐ filozófiaműhelyébe! 2013. április 10-13. között Gyergyóalfaluban lehetőséged lesz kibontakozni.

Küldd el az önéletrajzodat 2013. március 24-ig a kimeno@antropocentrum.ro címre; a tárgy legyen: Filozófia, és írd meg azt is, miről beszélgetnél szívesen!

8. KARIKATÚRA-PÁLYÁZAT 5-12. OSZTÁLYOS DIÁKOKNAK

Láttál mostanában jó arcokat?
Fotózd le, készíts róluk karikatúrát, majd a fényképpel együtt küldd el a rajzodat a Antropocentrum Egyesület, 537130 – Gyergyóalfalu (Joseni), István pap tér, 665. sz., Hargita megye, Románia címre!
De örömmel fogadjuk azt is, ha valamely helyzet késztet rajzolásra. A lényeg, hogy az elkészült kép elgondolkodtasson és / vagy megnevettessen.

A beérkezett karikatúrákból kiállítást rendezünk 2013. április 10–13. között a KIMENŐ Összművészeti Diákfesztiválon Gyergyóalfaluban.

Beküldési határidő: 2013. március 24.

Járj nyitott szemmel!

Sok sikert kíván az Antropocentrum Egyesület.

Kimaradt?