Ekezdődött a 25. Alter-Native filmfesztivál, az eddiginél nagyobb az érdeklődés

Az eddiginél is színesebb, gazdagabb, a 25 évhez méltó programmal készültek a szervezők az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválra – hangsúlyozták a csütörtök esti hivatalos megnyitón a műsorvezetők.

Bakó Blanka és Palkó Attila három nyelven, magyarul, románul és angolul mutatta be a zsűri tagjait, illetve Gáspárik Attila művészeti igazgatót, akinek valamennyi – jelenlegi és múltbeli – funkcióját felsorolták, nem hagyva ki a gimnáziumot sem, ahol tanult. A humorosra sikeredett felkonferálás során elhangzott az is, hogy újból visszatért a filmfesztivál kísérőrendezvényei közé a színház, pontosabban annak kevésbé hagyományos műfaja: a táncszínház és a felolvasószínház. Előbbi az András Lóránt Társulat Flow című produkciója volt, az egykori új zsinagógában, a Knöpfler Vilmos utcában, a második Döbrentei Sarolta Egyszervolt lányok című darabja Sebestyén Aba rendezésében, amelyet a Kultúrpalota kistermében mutattak be.Ezelőtt 25 évvel a „nemlétező” hazai filmgyártásnak akartak segítséget nyújtani, valamint a közönséget bevonni – mondta Gáspárik Attila a csütörtök esti hivatalos megnyitón, azt is hangsúlyozva, hogy a győri Mediawave, vagy Simó Sándor támogatása nélkül nehéz lett volna megszervezni az Alter-Native-ot. A kor önmagában nem erény – tette hozzá a művészeti igazgató –, a közönséget ugyanis minden évben meg kell hódítani. Úgy tűnik, ez az idén jobban sikerül az utóbbi évekhez képest, hiszen nagy az érdeklődés, két filmet, az 1945-öt és a Kincsemet a kitűzött időpontokon túl még egy-egy alkalommal levetítik.

Csütörtöktől látható a Kultúrpalota előcsarnokában Szilágyi Lenke 1945 című fotókiállítása, amely a Török Ferenc rendezte 1945 című film forgatásán készített fekete-fehér fotókból mutat be válogatást. Ez a kiállítás, ahogy a csütörtök esti koncert, az 1945 – Film a hangok felől címet viselő, a Takarmánybázis Tandem mozikoncertje is egyfajta ráhangolódást nyújtott a péntek esti programban szereplő 1945 című filmre. Gőz László és Szemző Tibor előadásán Ragályi Elemér operatőr fekete-fehér képsorainak egy-egy részlete, a filmből kimaradt kockák, valamint korabeli fotográfiák tették még maradandóbbá az élményt. Szemző narrátorként kalauzolta a nézőt, magyar és angol nyelven vezette az időutazást, ismertette az insiprációs forrásokat, vagy finoman hangsúlyozva egy-egy fontosabb jelenséget, eseményt. Ma este a fél 7-től vetített 1945 című filmet közönségtalálkozó követi.A Kultúrpalota kistermében vetített versenyprogrammal párhuzamosan a nagyteremben M. Kiss Csaba és Rohonyi Gábor: Brazilok című játékfilmjét vetítették, ezzel ért véget a csütörtöki nap. A fesztivál részletes programja itt olvasható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?