Borsos áron árulják Bob Dylan Nobel-köszönőbeszédét

Száz aláírt példányban dobják piacra azt a köszönőbeszédet, amit Bob Dylan az irodalmi Nobel-díj átvételére írt. A keményfedeles, 32 oldalas kiadványt 2150 euróért lehet majd megvásárolni az nme.com szerint.

Az amerikai énekes 2016-ban nyerte el az irodalmi Nobel-díjat „az amerikai dal hagyományára épülő új költői kifejezésmódért". Bob Dylan személyesen nem jelent meg a december 10-i díjátadó ceremónián, kitüntetését csak 2017. áprilisában vette át Stockholmban, egy zártkörű rendezvényen. A 8 millió korona pénzjutalom átvételének feltételeként megszabott előadást azonban ekkor sem tartotta meg, hanem felvételen küldte el a határidő előtt mindössze egy héttel.A Nobel-díj hivatalos oldalán is elérhető felvételen bob Dylan inspirációs forrásként említi Buddy Hollyt, Herman Melville Moby Dick című regényét, az Odüsszeiát, illetve Erich Maria Remarque Nyugaton a helyzet változatlan című regényét. Júniusban plágium vádja is felmerült bob Dylan Nobel-előadásával kapcsolatban.

Bob Dylan 1941-ben született Robert Allen Zimmerman néven. 55 éves karrierje során 43-szor jelölték Grammy-díjra, amit 12-szer meg is nyert, 2000-ben elnyerte a legjobb betétdalért járó Oscart a Things Have Changed című dallal, majd 1982-ben bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?