Nem örül Hollywood Kevin Spacey coming outjának

Sokak szerint a lehető legrosszabbkor időzítette a színész a nagy bejelentését, mert a homoszexuálitás nem mentség arra, hogy 30 évvel ezelőtt Kevin Spacey állítólag részegen rámászott a nála 12 évvel fiatalabb Anthony Rappre. 

Spacey a tegnapi coming outjával azt váltotta ki, amit ezelőtt talán senki Hollywoodban: sokan nem a bátorságát dicsérik, hanem elfordulnak tőle. Pályatársa, Anthony Rapp tegnap a BuzzFeednek beszélt arról, hogy 14 évesen a 26 éves színész részegen az ágyára fektette, rámászott, és fogdosni kezdte. Spacey Twitteren válaszolt a vádlójának. Mint írta, nem emlékszik az incidensre, de ha valóban zaklatta a kiskorú színészt, elnézést kér, majd fordulópontként bejelentette, hogy eddig is biszexuális volt, de ezentúl meleg férfiként él tovább. 

Tudatos, manipulatív PR-fogás

A Kártyavár (House of Cards) sztárját emiatt számos kritika érte. Vannak, akik azt gondolják, hogy ha az amerikai filmipar elismert színésze korábban vallott volna a szexualitásáról, akkor példát mutatott volna az LMBTQ+ közösségnek, és nagy valószínűséggel a szakma is tisztelte volna a bátorságát. Ráadásul az amerikai sajtó azt írja, hogy nagyon régóta terjed a pletyka arról, hogy Spaceynek férfiakkal is viszonya volt.

Mások azt nehezményezik, hogy Rapp bátorságáról és történetéről áttevedőtt a hangsúly Spacey bejelentésére, miközben a #metoo kampány éppen arról szól, hogy a szexuális zaklatás gyakoriságára figyeljen fel a világ. Pályatársai, civil aktivisták és rajongók azzal vádolják a színészt, hogy ez az egész coming out egy tudatos, manipulatív PR-fogás, amit arra használ, hogy Rapp vallomása után pozitív szereplőként tűnjön föl. 

A Weinstein-ügy kirobbantója, Rose McGowan színésznő Twitter-bejegyzésben állt ki Anthony Rapp mellett. 

A következő évaddal véget ér a Kártyavár

A The Hollywood Reporter kiderítette, hogy a jelenleg előkészületi fázisban levő Netflix-sorozat 6. évadával véget ér a sorozat. Nem egyértelmű, hogy a döntésnek köze van-e a Frank Underwoodot alakító Kevin Spaceyhez. Állítólag az alkotók mindig is 6 évadot terveztek, de a döntést a botrányt követően hozták nyilvánosságra. 

A Netflix állásfoglalásában úgy fogalmazott, hogy a céget „mélyen felzaklatták” a színész ellen felhozott vádak. 

Beau Willimon, a sorozat showrunnere is reagált a történtekre, aki kiállt Anthony Rapp mellett. Twitteren azt írta, hogy amióta együtt dolgozik Spaceyvel, soha nem tapasztalt a részéről ilyen viselkedést, és tudatában sem volt annak, hogy valakit zaklatott volna. Azzal folytatta, hogy mindig komolyan veszi az áldozatok vallomásait, és ez alól a jelenlegi sem lesz kivétel. 

A Kártyavár befejeződésével a Netflix keresi, miként pótolhatná egy testvérsorozattal közkedvelt szériáját – írja az MTI.

A Nemzetközi Televízióművészeti és -tudományi Akadémia bejelentette, hogy korábbi közlésével ellentétben nem ad nemzetközi Emmy-díjat Kevin Spaceynek. A televíziós akadémia szeptember végén adta hírül, hogy a televíziós filmek gyártásához való hozzájárulásáért a nemzetközi Emmy különdíjával tünteti ki az Oscar-díjas színészt. „A nemzetközi akadémia úgy döntött, hogy a napvilágra került fejlemények fényében Kevin Spacey nem méltó a nemzetközi Emmy-díjra” – olvasható a szervezet honlapján.

Kapcsolódók

Kimaradt?