Talált családi fotógyűjteményt átértelmező kiállítás nyílik Kolozsváron

Talált családi fotógyűjtemény képeiből szervez kiállítást a Sapientia EMTE média tanszéke és az Erdélyi Audiovizuális Archívum pénteken, az Audiovizuális Örökség Világnapja alkalmából.

Balla Zoltán és Kerekes Emőke Előhívás című kiállításukon egy számukra ismeretlen házaspár általuk megtalált családi fotóival dolgoznak. Az 1950-es évektől egymást fotózó kolozsvári emberek neve, története ismeretlen. Az alkotóknak és alanyaiknak közös történeteik, emlékeik nincsenek, mégis a megtalált képek új kontextusokba helyezésével létrejöhetett valamilyenfajta közös emlékezet, kapcsolat a fotó és a film médiuma révén.

Október 27-ét az UNESCO az Audiovizuális Örökség Világnapjává nyilvánította, 2007-ben ünnepelték meg először. Az indoklás szerint a mozgóképi és hangdokumentumok (közel)múltunk eseményeit őrzik, illetve bepillantást engednek a múltbeli hétköznapokba. 2017-ben a világnap témájaként a „fedezd fel, emlékezz és oszd meg” hívószavakat jelölték meg. Az Erdélyi Audiovizuális Archívum egy évvel ezelőtt Orbán Lajos két világháború közötti kolozsvári fotóit és filmjeit mutatta meg a kolozsvári közönségnek.

 „Emlékeink felidézésekor a legtöbbször torzítunk. Emlékképeink megjelenítése függ az érzelmi, térbeli és időbeli viszonyainktól. Az ismétlődés, a sokszorosítás, az újra meg újra felidézés, a nagyítás, és elhagyás módosít képeink jelentésén. Ezek a folyamatok az emlékezés és a fotográfia sajátjai is” – olvasható a kiállítás leírásában.A kiállítás a média tanszék Intermedialitás a kortárs filmben: a köztesség változó formái című kutatási programjához is kapcsolódik.

A megnyitó pénteken este hat órakor kezdődik a Sapientia EMTE kolozsvári, Tordai úti épületében, és november 12-ig látogatható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?