Több ezer euró értékű festményeket árvereznek el Marosvásárhelyen

Híres művészek festményei kerülnek hamarosan kalapács alá a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. A jövő csütörtöki aukcióban a Maros Megyei Múzeum is licitálna, hogy jelentős alkotók műveivel gazdagítsák gyűjteményüket.

Az Aba-Novák Vilmos, Max Herman Maxy, Gergely Imre, Hans Mattis Teitsch, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Vermont, Corneliu Baba, Samuel Mützner, Theodor Pallady, , Hermann Morres, Armand Schönberger, Aurel Ciupe, Ács Ferenc, Nicolae Grigorescu, Hollóssy Simon, Nicolae Tonitza és mások műveit szerdán állították ki a Kultúrpalota előcsarnokában és csütörtök délután 4 óráig bárki megtekintheti azokat, az érdeklődőknek még belépő díjat sem kell fizetniük.

A kiállított munkák a november 2-i árverésen kerülnek kalapács alá. A jövő csütörtöki duplex aukcióról Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke, Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója, Ioan Șulea, a képtár osztályvezetője és Horia-Roman Patapievici, az Artmark aukciós ház elnöke beszélt.

A duplex azt jelenti, hogy ugyanabban az időben két helyszínen szervezik az aukciót folyamatos kapcsolatot tartva. Az alkotásokat Marosvásárhelyen a Kultúrpalota Tükörtermében állítják ki erre az alkalomra, ám azokra Bukarestben is megszervezik az árverést. Licitálni nemcsak személyesen, hanem interneten és telefonon is lehet.

Patapievici egy-két kiállított műre külön felhívta a sajtótájékoztató résztvevőinek a figyelmét. Beszélt a nagybányai festőiskoláról, Hollósy Simonról, Ziffer Sándorról, a kiállított alkotásaik sajátosságairól, de a Grigorescu-festményre, illetve több Tonitza-műre is kitért.

Köszönetként, hogy a Kultúrpalota ad helyet az őszi aukciójának, az Artmark egy körülbelül 3500 euró értékű Dürer-művel ajándékozta meg a Maros Megyei Múzeumot. Patapievici arra is felhívta az érdeklődők figyelmét, hogy azoknak a magánszemélyeknek, akik vásárolnak a jövő csütörtöki aukción, és a megszerzett festményt a múzeumnak adományozzák, nem kell kezelési díjat fizetniük.

Az aukción a Maros Megyei Múzeum is részt vesz, hiszen – ahogy Soós Zoltán elmondta, – folyamatosan szeretnék gyarapítani a gyűjteményét. Ebben az intézményt működtető megyei önkormányzat is partner. Péter Ferenc úgy fogalmazott, hogy a művészet, a kultúra fontos, annak gyarapítására rendszeresen befektetnek, a megyei költségvetésből is biztosítanak rá keretet.

Azt hogy végül hány festményt sikerül megvásárolniuk, még nem lehet tudni, de a rendelkezésükre álló keret mellett adományokra is számítanak – tette hozzá Soós Zoltán.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?