Kolozsváron mutatja be a Phaedrát a gyergyószentmiklósi Figura

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház a Racine: Phaedra című előadással vendégszerepel a kolozsvári színház nagytermében november 8-án, szerdán este hét órától.

Phaedra azt a kérdést boncolgatja, mi történik velünk, ha napfényre kerülnek érzéseink? Ha be kell vallani, el kell ismerni, ami ott dobog a torkunkban? Leginkább talán ettől félünk. Félni szoktunk. Félünk törékenynek lenni, félünk felvállalni azt, ami ugyan tiltott, de ennek ellenére emberi.Phaedra az egyik legnagyobb görög hérosz, Thészeusz asszonya. Nő. Azaz feleség, ember, érző lény egy olyan világban, ahol a lányokat rabolni szokták, hajóval szöktetni őket a szigetvilágon át, s ha a szerelem lángja alábbhagy, hát csendben magukra hagyni egy palota hideg falai között. Látszólag nyugodt világ ez: minden egyensúlyban. A vad, sziklás tájakat rettenthetetlen hősök tisztítják meg a veszélyektől, a kikötőkben pedig hűséges asszonyok várják férjeiket. Phaedra azonban szeret. És már nem Thészeuszt, aki hét tengeren át szöktette őt egykor: szívébe más férfi arcát csempészte a szerelem kíméletlen istene.

Bűn-e szeretni azt, akit nem szabad? Ezt kérdezi az ógörög mítosszal, az abból ihletődött francia klasszikus tragédia szövegével a Figura Stúdió Színház előadása.

A Figura Stúdió előadását Albu István rendezte, szereplők: Moșu Norbert-László, Vajda Gyöngyvér, Faragó Zénó, Bartha Boróka, Máthé Annamária, Kolozsi Borsos Gábor, Boros Mária/Tamás Boglár és Szilágyi Míra.

Jegyek vásárolhatók hétköznap 10-14 óra között a színház jegypénztárában, valamint online.

Kapcsolódók

Kimaradt?