Saját kormánya végezhetett a Nobel-díjas íróval

Nemzetközi szakértők egy csoportja szerint százszázalékos bizonyossággal kijelenthető, hogy a Nobel-díjas chilei költő, Pablo Neruda halálát nem rák okozta, ahogy azt annak idején a katonai rezsim állította a dél-amerikai országban.

A chilei hatóságok hét végi tájékoztatása szerint a többek között kanadai, spanyol, dán és amerikai szakemberekből álló 16 fős testület egyelőre nem tudta megállapítani a világhírű költő 1973-ban bekövetkezett halálának valódi okát, ami ismét felveti a régóta emlegetett kérdést, hogy az Augusto Pinochet nevével fémjelzett juntát ellenző Nerudát talán meggyilkolták.

A szerző – a szocialista elnök, Salvador Allende barátja – 12 nappal a Pinochet által vezetett 1973. szeptember 23-i katonai hatalomátvétel után, 69 éves korában halt meg. A junta által kiadott halotti kivonatban prosztatarák szerepelt a halál okaként.

“Egyértelmű azonban, hogy az anyakönyvi kivonat nem a valóságot tükrözi” – mondta Aurelio Luna törvényszéki szakértő Santiago de Chilében. Neruda családja abból indul ki, hogy a költőt megmérgeznék. 2013-ban egykori sofőrje, Manuel Araya arról beszélt, hogy Nerudával szerinte egy rejtélyes injekció végzett, egy nappal az előtt, hogy Mexikóba távozott volna. A költő oda akart önkéntes száműzetésbe vonulni és részt venni Pinochet ellenzékének tevékenységében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?