Díjazták a III. Székelyföldi Fotóbiennále nyerteseit

A Hargita, Kovászna és Maros megye által közösen szervezett III. Székelyföldi Fotóbiennáléra 17 országból összesen 283-an 1516 pályaművet küldtek be, a nyertes alkotásokat október 14-én, szombaton Sepsiszentgyörgyön díjazták, az Erdélyi Művészeti Központban a zsűri által kiválogatott munkákból kiállítás nyílt.

A III. Székelyföldi Fotóbiennále a nyolcadik alkalommal megszervezett Székelyföld Napok nyitórendezvénye is egyben, emlékeztetett Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a díjátadó gálán mondott beszédében, kiemelve: „Székelyföldet mi a lelkünkben hordjuk, és ezért nem tudja senki elvitatni tőlünk. Teret kívánunk adni annak, ami a szívünkben van, mert mindenki másképp látja, láttatja Székelyföldet, a kultúra képviselői, ebben az esetben a fotóművészek is hozzáteszik a maguk részét ehhez az egyre gazdagodó székelyföldi kép kialakításához.”

A háromszéki tanácselnök ugyanakkor egy felkéréssel is fordult a fotóművészekhez, jövőben lesz Ikafalvi Dienes Andor György, azaz Andre de Dienes születésének 105. évfordulója. A Marilyn Monroe-ról készült sorozatával világhírre szert tevő, háromszéki születésű fotográfusnak emléket állító nagyobb rendezvény megszervezését javasolta, ehhez a megyei önkormányzat anyagi és szervezési segítségét ajánlotta fel.  

Soós Zoltán konzul Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa képviseletében beszélt, mint fogalmazott, a Székelyföldi Fotóbiennále sikere jó példája annak, hogy szívós és kitartó munkával építkezve lehet eredményeket elérni, ugyanakkor gratulált a díjazottaknak és a szervezőknek is.

Kassay Péter, Hargita megyei önkormányzati képviselő szerint dicsérni és támogatni kell azokat a rendezvényeket, amelyek Székelyföldön szerveződnek, de a határokon való átnyúlást tűzik ki célul, ugyanis ezzel tiszteletben tartják a kultúra "szent hármasát", az értékteremtés, értékőrzés és értékpromóció hármasa. Ilyen esetekben egy helyre kerül a globális és a lokális, és a szakma mellett a szemlélő is gondolkodhat azon, hogy hol a helye a székelyföldi művészetnek a globális palettán, mondta Kassay Péter, aki kiemelte, a katalógust elnézve, nem lehet provincializmusról beszélni.

A Székelyföld Napok célja, megmutatni, láthatóvá tenni a térséget, nemcsak ezekben a napokban, de az év többi napján is ez a közös célunk és a mozgatórugója annak a munkának, amit a három megye közösen, de külön-külön is végez, azt kívánjuk üzenni a világnak, hogy mi, akik itt élünk, saját kultúrával, saját identitással rendelkezünk, fogalmazott Kozma Mónika, Maros Megye Tanácsának elnöki kabinetvezetője.

Kiemelte, hogy a kulturális, szociális és gazdasági tényezők nem szétválaszthatóak, ezért is fontos a magyar kormány által támogatott Maros-mezőségi Gazdaságfejlesztési Program, hiszen az a közös cél, hogy olyan gazdasági erőtér jöjjön létre, amely láthatóvá és egyben élhetővé teszi Székelyföldet.

A III. Székelyföldi Fotóbiennále díjazottjai

A nyitott kategória 3. díját a Kanadában élő Kralovánszky Balázs (Munkában az árnyék), a 2. díjat az Ausztriában élő Teresa Meier (Cinkosság), míg az 1. helyezést az amerikai Hans Gindlesberger nyerte (Cím nélkül – Gőz – A rossz filmben vagyok sorozatból).

A marosvásárhelyi Haragos Zoltán -  Az út végén című munkája elnyerte a Román Fotóművészek Egyesületének díját és a Magyar Fotóművészek Világszövetségének oklevelét. A zsűri döntése alapján a Kenyér kategóriában nem osztottak ki első díjat, így sepsiszentgyörgyi Diószegi pékség által biztosított 3. díjat Rizskenyér című munkájával a kínai Jiexiong Ye nyerte,  a marosvásárhelyi Kovács pékség által biztosított 2. díjat a marosvásárhelyi Kozma Erzsébet Házikenyér című munkája kapta, amellyel a Magyar Fotóművészek Világszövetsége aranyérmét is elnyerte.

A 3. Székelyföldi Fotóbiennále zsűrije egyöntetűen úgy döntött, hogy az első díjat inkább megduplázza a legerősebb mezőnyű Mozgás kategóriában, ahova a versenyzők 2-től 5 fotóig terjedő sorozatokkal nevezhettek be. A 3.  díjat a máréfalvi Gábor Lajos fotográfus nyerte, A csönd mozgása című alkotásával és szintén megkapta a Magyar Fotóművészek Világszövetségének oklevelét is. Szintén a Magyar Fotóművészek Világszövetségének oklevelében részesül a Mozgás kategória 2. helyezettje, a sepsiszentgyörgyi Hlavathy Károly, akinek Illúzió című fotósorozata nyerte el a zsűri tetszését.

Az első díjat a kínai Jiexiong Ye Iskola című sorozatáért és Máté Bence természetfotós Lendületben című sorozatáért kapta, a nemzetközi elismertségnek örvendő magyarországi fotográfus megkapta a Magyar Fotóművészek Világszövetségének aranyérmét is. A mozgás kategóriában Eifert János zsűritag, a biennále hétvégéjén tartott mozgás-fotózás műhelymunkák vezetője különdíjat ajánlott fel a székelyudvarhelyi Balázs Attila, a Napban táncoló című sorozat szerzőjének.

A díjátadó gálán Török Ferenc, a rendezvény főtámogatójának, a Canon cég Közép-Kelet Európai részlegének vezetője rövid felszólalásában arra mutatott rá, hogy  nekik az a feladatuk, hogy minél könnyebben hozzáférhetővé tegyék a technikai megoldásokat, a fénykép a legfontosabb tulajdonsága nem változik: megörökíti a fontos pillanatokat, történeteket mesél.

Imreh-Marton István, a Kovászna Megyei Kulturális Központ igazgatója köszönetet mondott a partnereknek, támogatóknak, a szervezőcsapat tagjainak, akik nélkül az esemény nem jöhetett volna létre. A díjátadó gálán a zsűri által kiválogatott fotókat kivetítették, ezekre improvizált a Malterego együttes hangulatos muzsikát. A

 gálát követően az Erdélyi Művészeti Központban nyitották meg a  III. Székelyföldi Fotóbiennále kiállítását, ahol Ádám Gyula, a zsűri elnöke és Eugen Negrea, a Román Fotóművészek Szövetségének elnöke köszöntötte a jelenlevőket. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?