Felfüggesztette Weinstein tagságát a Brit Filmakadémia

A Brit Filmakadémia felfüggesztette Harvey Weinstein tagságát szerdán, az után, hogy kiderült, a hollywoodi filmmogul évtizedeken át szexuálisan zaklatott színésznőket és női alkalmazottjait, sőt szexuális erőszak vádja is felmerült vele szemben.

„A minapi súlyos tényállítások fényében a BAFTA arról tájékoztatta Harvey Weinsteint, hogy azonnali hatállyal felfüggesztette tagságát. Reméljük, hogy ez a bejelentésünk világos üzenetet küld arról, hogy a filmiparban egyáltalán nincs semmilyen helye az ilyen magatartásnak” - írta szerdai közleményében az akadémia.

A szervezet közölte, hogy Weinstein támogatta jótékonysági munkáját, ám magatartása „teljesen elfogadhatatlan és összeférhetetlen a BAFTA értékeivel”. Weinstein produkciós cégének filmjeit négyszer is jelölték a 7500 tagot számláló filmakadémia díjaira.

A 65 esztendős Harvey Weinstein az elmúlt három évtizedben Hollywood egyik legbefolyásosabb filmmoguljává vált, produkciós vállalatával számos Oscar-díjas film, köztük a Ponyvaregény és a Szerelmes Shakespeare elkészítésén dolgozott, sok színész és rendező karrierjét segített elindítani.

A The New York Times amerikai napilap múlt hét csütörtökön számolt be arról, hogy évtizedeken át zaklatta szexuálisan női alkalmazottait és számos színésznőt. A filmmogul tagadta az ellene felhozott vádakat. Bocsánatkérésében ugyanakkor elismerte, hogy a múltban sok fájdalmat okozott kollégáinak viselkedésével, de hozzáfűzte, hogy azóta igyekezett jobb emberré válni.

A The Weinstein Co. igazgatótanácsa vasárnap közölte, hogy azonnali hatállyal felbontották Weinstein szerződését, akinek távozását követően testvére, Bob Weinstein társelnök és David Glasser vezérigazgató irányítja a céget.

Kapcsolódók

Kimaradt?